Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

Skjermdump av artikkelen publisert i The Lancet. Se link til artikkelen lenger ned i saken.

Foto: Skjermdump.

Skotsk studie viste dobbelt så høy risiko for innleggelse av Delta-varianten

Studie publisert i The Lancet viste dobbelt så høy risiko for sykehusinnleggelse ved infeksjon av Delta-varianten av SARS-CoV-2, sammenlignet med Alpha.

Publisert: 2021-06-14 — 17.29

ALVOR: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet, mener at de siste rapportene om Delta-varianten understreker at det er snakk om en «fæl variant».

Foto: Arkiv

Nyhetsbyrået Reuters melder mandag om en studie publisert i The Lancet som viste forhøyet risiko for sykehusinnleggelse av det muterte koronaviruset som går under navnet Delta.

Studien som er publiseres mandag i topptidsskriftet The Lancet, viser til at det kan være dobbelt så høy risiko for sykehusinnleggelse ved smitte av Delta-varianten, sammenlignet med Alpha-varianten.

Delta-varianten av koronaviruset ble først oppdaget i India (B.1.617.2).

Alpha-varianten (B.1.1.7) er mutasjonen som ble oppdaget i Kent, i England.

Innleggelser og vaksineeffekt
Studien fremholder at Delta-varianten ble den dominerende formen for koronavirus som spredte seg i Skottland i mai.

Totalt har forskerne undersøkt 19 543 prøver tatt mellom april og juni 2021, hvorav 377 ble lagt inn på sykehus med Covid-19. 7723 av tilfellene og 134 innleggelser var av Delta-varianten.

Forskerne presiserer at både Oxford-vaksinen og mRNA-vaksinen til BioNTech så ut til å ha beskyttende effekt. Studien fant at fullvaksinerte med Pfizer-vaksinen hadde 79 prosent beskyttelse mot Delta-variantene, sammenlignet med 92 prosent beskyttelse mot Alpha-varianten.

Oxford-vaksinen hadde også effekt, men noe svakere resultater, i studien.

Forskerne presiserer i artikkelen at ettersom dette er observasjonelle data, må man være forsiktig med å trekke konklusjoner om vaksinenes effektivitet.

– Støtter rapport fra England
– Studien viste at fullvaksinasjon med Pfizer-Biontech-vaksinen ga en beskyttelse 83 prosent mot sykdom forårsaket av Delta-varianten og 92 prosent mot Alfa-varianten. Én dose ga henholdsvis 33 prosent og 27 prosent beskyttelse, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagens Medisin.

Han peker på at det i forrige uke ble kjent at Delta-varianten gir større risiko for alvorlig forløp for koronasmittede, i en rapport fra FHIs engelske søsterinstituttet, og at rapporten nå også får støtte fra Skottland.

– Anslaget her er at uvaksinerte har 82 prosent større risiko for sykehusinnleggelse ved Delta-varianten enn med Alfa-varianten, som dominerer i Norge, sier Aavitsland.

– Fæl variant
– Vaksinerte som ble smittet med Delta-varianten, hadde 62 prosent beskyttelse mot sykehusinnleggelse. Vaksinasjon gjelder her samlet for AstraZeneca-vaksinen og Biontech-Pfizer-vaksinen og er nok høyere for dem som fikk sistnevnte.

Aavitsland mener studien understreker at Delta-varianten er en fæl variant.

– Den sprer seg lettere og den gir mer alvorlig sykdom. Vi følger den nøye og vil om få dager oppdatere vår risikovurdering om den. Den vil antakelig bli dominerende i Norge også, men vi tror den er mulig å holde under kontroll. Heldigvis beskytter vaksinasjon veldig godt.

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!