Jordmødre tar kvinnehelse alvorlig

Jordmødre vet godt hvor grensen går mellom forebygging og helsefremming, og behandling av uhelse. Det ligger i vår autorisasjon å vite så mye om det friske at vi gjenkjenner det syke.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Cathrine Trulsvik

Innlegg: Cathrine Trulsvik, privatpraktiserende jordmor i Drammen og omegn

I EN KRONIKK i Dagens Medisin kritiseres partiet Høyre av Kari Løvendahl Mogstad. Hun er bekymret for at de blir lurt, og hun har ingen tillit til at de kan foreta egne vurderinger basert på informasjon fra fagmiljøer og forskning.

Dette er forskning som viser at kvinnehelsa blir bedre av at jordmødre tar vare på kvinnene – og at forebygging er bedre (og billigere) enn behandling.

UNDERVURDERING. Løvendahl Mogstad går ikke av veien for å undervurdere jordmødre heller. Det finnes ingen tillit fra hennes side til at jordmødre faktisk evner å henvise kvinner med behov for mer medisinsk observasjon og oppfølging, til neste nivå.

Jordmødre vet godt hvor grensen går mellom forebygging og helsefremming, og behandling av uhelse. Det ligger i vår autorisasjon å vite så mye om det friske at vi gjenkjenner det syke. Mogstad har rett i at det er komplekst, så er vi i tvil, kobler vi inn dem med spesialkunnskap.

Å kombinere lege og jordmor i oppfølgingen, er så lite ønskelig at ingen ber om det

Forskning viser at kontinuitet fra jordmor gjennom svangerskap, fødsel og barseltiden, gir færre komplikasjoner og friskere kvinner og barn. Enn så lenge har vi kun mulighet til å tilby kontinuitet i svangerskapet her i landet – det prøver Løvendahl Mogstad å sette en stopper for ved sine påstander.

KVINNENES ØNSKE. Løvendahl Mogstad sier dette i kronikkens ingress: «Forestillingen om at andre enn legen kan utføre stadig flere av oppgavene som skal «sikre kvinner god helse», bekymrer meg.»

Vet ikke Løvendahl Mogstad at samfunnets vei til god kvinnehelse ligger blant annet i tverrfaglighet? For ikke å snakke om kunnskap om og ydmykhet for andres kompetanse. Og kvinnene har talt: De ønsker seg denne jordmor-kompetansen. De ønsker seg kontinuitet. De ønsker mulighet til å ta gode og informerte valg basert på hva de finner ut er best for seg selv.

I motsetning til hva Mogstad påstår, er ikke kvinner fornøyd med fragmentert oppfølging.

RETT TIL Å VELGE. Kvinner har rett til å velge hvor de ønsker oppfølging. Det er så lite ønskelig å kombinere lege og jordmor i oppfølgingen at ingen ber om det. De som «velger» det, har fått informasjon om at «sånn er det her», det vil si: ingen valg.

En del kvinner ønsker å velge kun fastlegen til oppfølging i svangerskapet. Og da skal det være mulig. Og det er det.

APPLAUS? Det som ikke er mulig mange steder, er å velge kun jordmor i svangerskapsoppfølgingen. Kommunene avviser glatt kvinner som ber om jordmor-oppfølging der det er liten kapasitet. De ber dem om å gå til fastlegen. Kommunene mangler både jordmorstillinger og jordmor-vikar for ferie og sykdom.

Mogstad applauderer økt søkelys på kvinnehelse. Så håper jeg hun har kunnskap nok om resultatene fra forskning verden over til også å applaudere frem flere jordmødre til felles innsats for kvinner, barn og familier i landet vårt.


Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS