BLIR FRATATT TRYGD: - Man tilfører økonomiske problemer til pasienten på toppen. Det er direkte skadelig for behandlingsutfallet, sier Håkon Skard, leder i Psykologforeningen. 

Foto: Vidar Sandnes

Psykologforeningen om pasienter som fratas uføretrygd: – Direkte skadelig for utfallet av behandlingen

Psykologforeningens leder Håkon Skard er lite imponert over måten man behandler psykisk syke på, når man tar fra innlagte uføretrygden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Psykologforeningen reagerer på at praksisen med å frata psykisk syke og rusavhengige uføretrygden etter at pasientene har vært innlagt fire måneder ved en statslig behandlingsinstitusjon.

I 2019 ble det reagert kraftig på denne forskjellsbehandlingen, nå krever SV en lovendring for å få slutt på dette.

– Det er forstemmende at det har gått to år, og situasjonen er uendret, sier Håkon Skard, leder for Psykologforeningen, til Dagens Medisin.

–  Det er ingen indikasjon på at man har tatt tak i dette. Det er urettferdig at man forskjellsbehandler dem som har psykiske lidelser.

– Hva betyr tapet av uføretrygden for den det gjelder?

– Det at man legger opp til at ved behov for langtidsbehandling i psykisk helsevern, så tilfører man økonomiske problemer til pasienten på toppen, er direkte skadelig for behandlingsutfallet, sier Skard.

Den samme regelen gjelder også innsatte i fengsel.

– Hva tenker du om at kriminelle og psykisk syke sidestilles når det gjelder denne regelen?

– Jeg tenker at det ikke tar seg godt ut, sier Skard.

–  Dersom det virkelig viser seg at arbeidsministeren ikke har tatt tak i dette så vil vi sende en direkte henvendelse om at denne problemstillingen løftes, sier han.

Powered by Labrador CMS