
TO-PUNKTER: Marit Hermansen, president i Legeforeningen, mener Bjørg Bakke trekker gale slutninger om Legeforeningens arbeid for vaksiner til helsepersonell, og sier Legeforeningen er den fremste aktør for å tale legenes sak. Foto: Arkiv/Lasse Moe

TO-PUNKTER: Marit Hermansen, president i Legeforeningen, mener Bjørg Bakke trekker gale slutninger om Legeforeningens arbeid for vaksiner til helsepersonell, og sier Legeforeningen er den fremste aktør for å tale legenes sak. Foto: Arkiv/Lasse Moe
Foto:– På to punkter trekker Bjørg Bakke gale slutninger
Marit Hermansen, president i Legeforeningen, mener at fastlege Bjørg Bakke i Porsanger beskriver en avmaktsfølelse mange føler på. – Men på to punkter trekker hun gale slutninger, sier Hermansen i en kommentar til Bakkes uttalelser om Legeforeningens arbeid.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Til Dagens Medisin sier Bjørg Bakke:
– Jeg mener Legeforeningen mister sitt mandat hvis de ikke snakker om legers arbeidsbetingelser. Det burde ikke være tabu å snakke om ens medlemmers betingelser.
Fastlege Bjørg Bakke i Porsanger kommune i Finnmark skriver i innlegget «Når spydspissen blir liggjande i skuffen», publisert i Tidsskriftet 26. mars, at det er en risikosport å være lege i norsk helsevesen. Bakke stiller også spørsmål om Legeforeningens innsats for å øke oppmerksomhet rundt arbeidsbelastning på leger og helsepersonell, og på beredskap under pandemien.
Les også: – Legeforeningen er blitt en passiv aktør
– Forstår engasjementet
Legeforeningen er den fremste aktøren for å fremme og jobbe for bedre arbeidsbetingelser
Marit Hermansen, president i Legeforeningen, sier hun følger Bakke langt på vei i flere politiske temaer, men at de må adresseres andre steder.
– Bakke beskriver en avmaktsfølelse som jeg tror mange kjenner på, spesielt nå under pandemien, sier Hermansen, og ønsker en offentlig debatt velkommen.
– En offentlig debatt er viktig. Og jeg er enig i mye av frustrasjonen hun setter ord på. Jeg forstår engasjementet, og jeg tror hun deler det med mange.
– Jobber under og over radaren
I kommentar til Finnmarkslegens uttalelser sier Hermansen at Bakke trekker gale slutninger på to punkter:
– Punkt nummer en er om vaksiner. Legeforeningen har kjemper for at helsepersonell skal prioriteres i vaksinekøen fra dag en. Fra den første dagen det var vaksiner i landet, har vi jobbet over og under radaren for at helsepersonell skal prioriteres.
– I siste runde nå før påsken var vår innsats direkte utslagsgivende. Vår innsats har gjort at helsepersonell blir prioritert, og at vi nå nærmer oss målet som EU har satt, nemlig 80 prosent vaksinedekning av helsepersonell.
Hermansen sier punkt to er at Bakke må snakke mot bedre vitende når hun sier at Legeforeningen ikke taler legenes sak og tar opp legers arbeidsbelastning.
– Vi kjemper
– Legeforeningen har vært en spydspiss i dette arbeidet. Og vi har i de siste årene gjennomført to streiker, og Bakke har selv vært frontfigur i mediene i den siste.
– Og vi kjemper fortsatt kampen for fastlegeordningen. Vi har fått gjennomslag for mye politisk, men vi kjemper fortsatt for mer ressurser.
– Legeforeningen er den fremste aktøren for å fremme og jobbe for bedre arbeidsbetingelser.
Hermansen sier at hun ønsker Bakke hjertelig velkommen til landsstyremøtet.
– Enten det blir digitalt eller fysisk.
Om å bli hørt i Legeforeningen, sier Hermansen:
– Det er flere måter å bli hørt på, og det er å møte opp på årsmøter i den fagforeningen man tilhører. Og fremme saker eller stille til valg selv, eller å ta kontakt med den tillitsvalgte for sin forening med det man ønsker å ta opp.
– Det er det gode gamle demokratiske systemet, sier Hermansen.
Relaterte saker
– Legeforeningen er blitt en passiv aktør
Kommentarer
-
Bjørn Løndalen 06.04.2021 10.32.13
Dette som Hermansen fremholder er direkte feil. Legeforeningen KAN ikke ha jobbet slik som det sies. På OUS vaksineres pensjonerte overleger som ikke jobber lenger under gruppen "kritisk personell". Ledere på hjemmekontor vaksineres, men klinikere i første rekke vaksineres ikke. Helsesekretærer på endel fastlegekontor er vaksinert. Men ikke leger. I privat helsevesen blir man en kasteball. Vi i privat radiologi i Oslo står for 90 % av all poliklinisk radiologi i Oslo, men vaksineres ikke. Bjørg Bakke støttes fullt ut.