Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

HASTE-HØRING: Et forslag om å gi farmasøyter rekvireringsrett vil sendes på høring i løpet av uken, opplyser statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet. Her avbildet sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie ved en tidligere anledning.  Arkivfoto: Per Corneliussen

Åpner for å tillate koronavaksinering i apotek

Helse- og omsorgsdepartementet varsler at de i løpet av uken vil sende ut forslag om å la farmasøyter rekvirere koronavaksiner.

– Vi legger til rette for at farmasøytenes rekvireringsrett for covid-19 vaksiner kan tre i kraft på kort varsel, i den grad dette blir nødvendig, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

Publisert: 2021-02-10 — 10.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

I dag kan leger og helsesykepleiere rekvirere covid-19-vaksiner. Utover dette fikk sykepleiere fra nyttår en midlertidig rett til å rekvirere slike vaksiner fra nyttår.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie har som svar på spørsmål i Stortinget tidligere sagt at departementet vurderte å foreslå rekvireringsrett for farmasøyter.

En rekvireringsrett vil innebære at farmasøyter på apotek vil kunne bestille og sette vaksiner.

Overfor Dagens Medisin bekrefter Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å sende ut forslag om rekvireringsrett for farmasøyter på en haste-høring.

– Statsråden tar sikte på å sende forslaget på en to ukers høring i løpet av denne uken, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i en e-post til Dagens Medisin.

LES OGSÅ
– Må ikke vente til siste liten

«Senere»

Høie har tidligere sagt som svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal at farmasøyter kan gis rekvireringsrett «senere» for å legge til rette for massevaksinering.

På spørsmål om når «senere» er, gjengir Erlandsen Høies svar til stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal , hvor det blant annet vises til at kommunene har rapportert til Folkehelseinstituttet at de har kapasitet til å vaksinere store deler av befolkningen innen kort tid, samt at Folkehelseinstituttet mener at det er «lite hensiktsmessig å spre rekvirering og ordinering til mange aktører når tilgangen på vaksine er liten».

–  Når en slik rekvireringsrett eventuelt vil tre i kraft vil vurderes, bl. a med bakgrunn i tilgangen til vaksiner og de til enhver tid gjeldende prioriteringskriteriene for vaksinering mot covid-19, skriver Erlandsen.

Vil kunne bruke apotek

Høsten 2020 ble det åpnet for at farmasøyter kunne rekvirere influensavaksiner i apotek. Både Apotekforeningen og Norges Farmaceutiske Forening har ønsket at  farmasøyter i apotek også skal kunne rekvirere covid-19-vaksiner.

Leder Urd Andestad i Norges Farmaceutiske Forening etterlyste i forrige uke handling fra statsråden. Farmasøyt-lederen mener at forsinkelser i å gi farmasøyter rekvireringsrett vil kunne føre til at kommuner ikke får tid til å endre planene sine, og i sin tur at vaksinasjonen kan ta lengre tid.

– Vi legger til rette for at farmasøytenes rekvireringsrett for covid-19 vaksiner er på plass og kan tre i kraft på kort varsel, i den grad dette blir nødvendig, skriver statssekretær Erlandsen.

Erlandsen opplyser at departementet følger med på utviklingen.

– I forbindelse med høringen gis berørte parter muligheten til å komme med innspill til departementet. Disse vil inngå som grunnlag for de beslutninger vi vil treffe fremover med hensyn til rekvireringsrett.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Gro Moen Skjøtt 10.02.2021 18.51.19

  Bioingeniør og leder

  Nå har vi fått dokumentert via videosnutter på TV at prøvetakingen ved coronatest utføres veldig forskjellig og i mange tilfeller holdes for kort tid i nesen. I tillegg har man ved vaksineringen brukt sprøyter med filter fordi «man trodde det var riktig» siden sprøyten fulgte med i kittet. Noen «lurte litt» men likevel spurte de ikke. Vaksiner er også beviselig satt på feil sted, noe som også er sett via videosnutter på TV. At farmasøyter kan lære dette slik de har lært å sette influensavaksine er jeg HELT sikker på! De har høyere utdannelse enn mange av (helse)sykepleierne som setter coronavaksiner idag. Jeg ble selv influensavaksinert på apotek i fjor høst og det var meget proft utført, fra infoen som ble gitt før vaksinen ble satt til de sjekket meg før jeg fikk gå etter riktig angitt tid. Jeg tenker med dette at farmasøyter har respekt for oppgaven og vil utføre den riktig. For mange sykepleiere tror de kan alt uten hverken å lese eller ta imot informasjon, det er mitt inntrykk...

 • Nemanja Jeremic 10.02.2021 15.24.47

  Farmasøyt

  La oss oppsumere litt - du (eller sykepleier på legekontoret?) gjorde feil ved vaksinering med ukjent vaksine. Derfor konkluderer du at apotekansatte ikke er kompetente nok til å sette vaksine mot covid 19. Bravo! Jeg håper bare, med tanke på dine pasienter, at din medisinsk resonering er bedre enn din logikk.

 • Kjell Kett 10.02.2021 14.20.32

  Spesifiser tittel:

  Skal apotekansatte sette coronavaksinen, trenger de informasjon om teknikken. Jeg er selv lege, og vaksinen ble hos meg satt for høyt på yttersiden av armen slik at sprøytespissen traff slimposen som er lokalisert der. Dette skjedde selv om jeg gjorde oppmerksom på at jeg er lege og har stor erfaring med å sette vaksiner. Det er åpenbart at sykepleieren som satte vaksinen mangler kunnskap om basal anatomi, og sannsynligvis gjelder dette også apotekansatte.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!