VIKTIG VERKTØY: En gutt som får gulfebervaksine under utbruddet av gulfeber i Kinshasa, i 2016.

Foto: Dieter Telemans for Leger uten grenser

Kan bruke en femtedels vaksinedose for gulfeber

Studie publisert i The Lancet viser at man kan bruke mye mindre dose for å vaksinere mot gulfeber.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

En studie publisert i The Lancet viser at man kan benytte en femtedels dose av standardvaksinasjon, for å vaksinere mot sykdommen, ved utbrudd av gulfeber når det er mangel på vaksinedoser.

Leger uten grenser har drevet og finansiert studien, sammen med blant annet Storbritannias departement for internasjonal utvikling og WHO.

Spesialist i infeksjonsmedisin ved Diakonhjemmet, Øyunn Holen, har arbeidet som feltlege i Leger uten grenser, i blant annet Angola, Kenya og Liberia.

UTSENDT: Øyunn Holen har vært utsendt flere ganger med Leger uten grenser. Her under et difteriutbrudd i Bangladesh i 2018.

– Hva betyr dette?

– Det betyr at man har samme effekt av en femtedelsdose som av full dose. Det er fire ulike produsenter av vaksiner som er testet. Alle sammen viser at en femtedel av dosen ikke er dårligere. Det vi har testet på er serokonversjon etter 28 dager. Det viser at immunsystemet har respondert på vaksinen og gir beskyttelse mot sykdommen.

Sterk reaksjon
Holen forklarer at studien fant at immunsystemet hadde en like sterk reaksjon hos en like stor andel av de testede som gav dem effekt av vaksinen.

– Hvordan kan denne kunnskapen brukes for å arbeide med sykdommen?

– Gulfeber bryter ofte ut som epidemier. Da smittes mange, plutselig. Sykdommen er dødelig hos opptil ti prosent, og det finnes ingen behandling. Derfor er det utrolig viktig å få vaksinert så mange som mulig, ved eventuelle utbrudd.

– Ofte mangel
Holen viser til at vaksinen tar tolv måneder å produsere, samt at den internasjonale etterspørselen etter vaksiner går en del opp og ned.

– Derfor vet man sjelden hvor mange vaksiner man trenger til neste år og det oppstår ofte vaksinemangel ved utbruddene. Dersom man kun trenger en femtedel av vaksinemengden, vil man kunne forhindre mangel, peker hun på.

Holen viser til at det var utbrudd i Angola og Kongo i 2016 – og at det i disse epidemiene oppsto vaksinemangel.

– Det som er unikt med denne studien er at den ikke er drevet av farmasøytisk industri, og da får man muligheten til å sammenligne vaksiner fra fire ulike produsenter.

Powered by Labrador CMS