Covid-19-studie på avføringsprøver i Bergen
Et forskerteam ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen skal studere innsamlede avføringsprøver fra personer med pågående covid-19-infeksjon for å forsøke å finne ut mer om covid-19-viruset og om tarmbakterier beskytter mot alvorlig sykdom.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


FORSKNINGSTEAMET: Eline Margrete Randulff Hillestad (t.h) og forskningsteamet (f.v.) Birgitte Berentsen, postdoc, prosjektlederIngeborg Brønstad, overingeniør,Per Førde Refsnes, forsknings- og gastrosykepleier, Trygve Hausken, overlege og professor i gastroenterologi og ernæring. Foto: Katrine Sunde, Helse Bergen
– Vi ønsker å se på sammensetningen av tarmbakterier og hvordan denne sammensetningen er hos personer som har en påvist covid-19-infeksjon og hvordan den forandrer seg i tiden etter infeksjon, sier Eline Margrete R. Hillestad, ernæringsfysiolog ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer.
Hillestad forteller at tarmbakterier er en del av immunforsvaret og at de ønsker å studere disse.
– Er det fremdeles smittsomt?
– Er det noen tarmbakterier som beskytter oss mot alvorlig sykdom slik at noen får et mildere forløp enn andre? Spør hun.
– Hvorfor er dette viktig?
– Det er funnet at hos 50 prosent av de som er smittet kan virus detekteres i avføringsprøven selv om de tester negativt på luftveistest. Vi ønsker å finne ut om dette er dødt RNA fra virus eller om dette fremdeles er smittsomt.
– Noen covid-19-smittede opplever bare kvalme, tap av matlyst og andre mage- tarmplager, men ikke andre luftveisplager. Hvorfor det?
– Mange opplever mage-tarmsymptomer
Hillestad sier det er mye man nå vet om covid-19-viruset, men også masse man ikke enda vet.
– Fra systematiske oppsummeringsstudier fra Kina er det rapportert at omtrent 20 prosent av dem som er smittet med koronaviruset opplever mage-tarmsymptomer, som for eksempel diare, kvalme, oppkast og tap av matlyst.
– Reseptoren Covid-19-viruset bruker for å komme inn i kroppen, ACE2-reseptorern, finnes ikke bare i lungene, men også i tarmen.
Fra Giardia--epidemien i Bergen i 2004 opplevde mange vedvarende mage- tarmplager i ettertid som følge av infeksjonen, og fikk en såkalt post-infeksiøs irritabel tarm.
– Vi forventer at også noen pasienter som har vært smittet med covid-19 kan få langtids mage- tarmplager i tiden fremover
– Hvor mange studiedeltakere har dere så langt?
– Foreløpig har vi kun få deltakere. Vi har en REK-godkjenning på totalt 500 deltakere i studien og håper å få inn mange flere deltakere.
Del av større studie
Hillestad sier det har vært vanskelig å få folk med i studien.
– Det handler nok om at det er en avføringsprøve de må donere og dermed annerledes enn en blodprøve. Men avføringsprøver er veldig normalt og i vinden innen forskning. De seneste ti-tjue årene har det vært en økning i slike studier og også utviklet teknologi som gjør analyse av slike prøver bedre.
– Vi ønsker å rekruttere dem som har en pågående covid-19-infeksjon i Bergen og området rundt Bergen. Disse vil bli fulgt opp igjen etter 4 uker og etter 6 måneder.
Teamet samarbeider med Genetic Analysis AS i Oslo, som har utviklet en metode for å detektere virus i avføringsprøven. Alle avføringsprøvene sendes dermed til Oslo for analyse.
Studien er en del av den større covid-19-studien til Rebecca Cox og Nina Langeland ved UiB, som startet opp i mars.
– Deres studie startet og avsluttet rekruttering i fjor vår. Vår studie er en av flere grenstudier under denne større studien. Cox og Langelands studie hadde godkjenning til å rekruttere gjennom Bergen legevakt, men vi kunne ikke rekruttere der i mars på grunn av kapasitet. Dermed fant vi ut at vi trengte egen REK-godkjennelse for rekruttering, sier Hillestad.