
NYTT VERKTØY: – Dette er et kvalitetssikrings- og ledelsesverktøy, sier avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet.
Foto: Helsedirektoratet
NYTT VERKTØY: – Dette er et kvalitetssikrings- og ledelsesverktøy, sier avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet.
Foto: HelsedirektoratetLanserer nytt verktøy istedenfor bemanningsnorm
Helsedirektoratet ønsker ikke å innføre juridiske krav til hvor mange ansatte det skal være på helsestasjonene. Isteden lanserer direktoratet denne uken et nytt verktøy for å gi kommunene bedre oversikt over bemanningsbehov.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Et flertall på Stortinget ba i 2015 regjeringen om å utrede en juridisk bindende bemanningsnorm i skolehelsetjenesten. Som følge av vedtaket fikk Helsedirektoratet i mars 2016 i oppdrag å utrede «mulige løsninger for og virkninger av en bindende minimumsnorm i skolehelsetjenesten, også sett i sammenheng med helsestasjonstjenesten.»
Helsedirektoratet har imidlertid landet på å ikke anbefale en juridisk bindende bemanningsnorm, men isteden utarbeide et nytt verktøy som kommunene skal benytte for selv å holde oversikt over bemanningen. Verktøyet for beregning av bemanning på helsestasjoner for barn fra 0 til 5 år lanseres onsdag denne uken.
Avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Avdeling for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet viser til at direktoratet har gjennomført møter med en rekke aktører, deriblant kommuner, fylkesmenn, fagforeninger og KS.
– Etter å ha hatt dialog og sett på hvordan det står til i AS Norge, mente vi at det ikke var riktig å lage en bindende bemanningsnorm, sier Carlsen.
Mangfoldige kommuner
– Kommune-Norge er veldig mangfoldig så å lage en standardisert bemanningsnorm er veldig vanskelig. Det vil treffe noen kommuner godt, men andre ikke. Det ble en helhetsvurdering hvor vi landet på å heller lage et detaljert verktøy for beredning av bemanning, sier Carlsen, og viser til blant annet variasjon knyttet til reisevei og befolkningssammensetning.
Verktøyet består av en excel-fil som viser minimumsbehovet for å oppfylle kravene som foreligger i:
- Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten
- Anbefalinger i Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Ved å legge inn sine egne tall skal hver enkelt helsestasjon kunne bruke verktøyet til å planlegge hvor mange helsesykepleiere, leger, fysioterapeuter og merkantilt personell de må ha på jobb.
– Vi har laget et anbefalt tidsestimat for å kunne gjennomføre lovpålagte og anbefalte oppgaver, men kommunene må bestemme hvordan de vil planlegge selv, sier Carlsen.
Beregningen inkluderer blant annet tid til konsultasjoner, reisevei og samarbeid med andre instanser.
– Dette er et kvalitetssikrings- og ledelsesverktøy, sier avdelingsdirektøren, som også viser til at det verktøyet kan brukes av kommunene som basis for å søke om tilskudd.
Flere verktøy på vei
Carlsen opplyser at det også vil komme flere versjoner av verktøyet som kalles «Beregning av bemanning i helsestasjons og skolehelsetjenesten», for ulike deler av helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
– Det vil komme verktøy for svangerskaps- og barselsoppfølging og skolehelsetjenesten for ungdomsskole, barneskole og videregående skole. Og de vil komme i denne rekkefølgen.
– Når kommer disse?
– Vi må ha et samarbeid med kommunene, så det kommer litt an på koronasituasjonen. Men vi har som mål at det skal komme mer i løpet av 2021. Så håper vi å være ferdige til sommeren 2022.
Tillbake till Primærhelsetjeneste