Kjære helsedirektorat, hvorfor får vi ikke vende hjem?

Vi ønsker et svar på hvorfor Helsedirektoratet gjør det så vanskelig for oss å vende hjem til Norge. Hvis den danske kliniske basisutdanningen likestilles med LIS-1, kan kapasiteten utnyttes bedre i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Louise Frøisland

Innlegg: Louise Frøisland, lege med Klinisk basisuddannelse (KBU) ved Odense universitetshospital (OUH)
Rose May Alfiler, femte års medisinstudent ved Syddansk Universitet (SDU)

SETT I LYS av et presset helsevesen under en pandemi, henvender vi oss – som kommende og nyutdannede leger – med ønske om et svar fra det norske Helsedirektoratet. Som norske leger utdannet i Danmark ble vi etter januar 2019 tvunget til å fullføre Klinisk basisuddannelse (KBU)/dansk turnus før vi kan returnere hjem og bidra til norske samfunnet.

Rose May Alfiler

Våre erfaringer med, og oppfatning av, det norske helsevesenet, er at det stiller seg positivt overfor medisinstudenter og nyutdannede leger fra Danmark. Dette underbygges av Norsk medisinstudentforening (Nmf) og deres nye undersøkelser av den norske turnusen, som viser at 40–60 LIS-1-stillinger årlig besettes av leger som har gjennomført KBU.

Dersom KBU likestilles med LIS-1, kan det styrke gjennomstrømmingen og utnytte kapasiteten bedre i en allerede presset turnusordning.

VI VENTER PÅ SVAR. En forlengelse av dette problemet er at helsevesenet vårt har et sårt behov for flere spesialister. En løsning kan være at legene som allerede har fullført KBU i Danmark, kan godkjennes til en LIS-2 stilling. En slik ordning kan bidra til å dekke behovet for spesialister på en mer lønnsom og effektiv måte.

I slutten av mai 2020 sendte Nmf og Legeforeningen inn et høringssvar til Helsedirektoratet med krav om en løsning, slik at de kan gå videre til en spesialistutdanning uten å gjennomføre «dobbel-turnus». Dette hadde en svarfrist i juni 2020, men vi venter fortsatt på svar.

NORGES ANSVAR. Alle problemene oppsto etter at nye forskrifter trådte i kraft i januar 2019. Det er ikke gjort endringer i dansk lov eller i EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv, og vi mener derfor at det er Norges ansvar å løse problemet.

Norge har et tett samarbeid med de andre nordiske landene gjennom Nordisk ministerråd; med formål om et såkalt «grenseløst Norden». Det er derfor et paradoks at de landene som faktisk blir rammet av Norges nye forskrifter, er norske nyutdannede leger fra blant andre Danmark, Sverige og Island. Dette i motsetning til utdanningene fra de andre EØS-landene, hvor man etter endt studium kan søke direkte på LIS1 – norsk-turnustjeneste.

Helsevesenet vårt har et sårt behov for flere spesialister. Hvis den danske kliniske basisutdanningen likestilles med LIS-1, kan kapasiteten utnyttes bedre i Norge

FRITAK? Hvis KBU ikke kan godkjennes som en påbegynt LIS-1, burde medisinutdanningen i Danmark, hvor man oppnår autorisasjon som lege etter endt studium, bli anerkjent som jevngod med den norske. Dette kan gi oss muligheten til å søke turnustjeneste (LIS-1) i Norge direkte etter endt studium, slik det fungerte før endringene.

Vi vet at en lignende utfordring tidligere har blitt løst ved at det norske Helsedirektoratet etablerte en særskilt ordning for norske medisinstudenter i Polen, da de ikke hadde muligheten til å fullføre nødvendig turnusordning grunnet språklige barrierer. Dette medførte at nyutdannede norske leger fikk fritak fra polsk turnustjeneste og kunne søke direkte til LIS-1 etter endt utdanning.

HVORFOR? Som norsk medisinstudent i Danmark med tilnærmet lik studieoppbygning og slutteksamen, og som en norsk KBU-lege med tilsvarende læringsmål som i en LIS-1-stilling, ønsker vi et svar på hvorfor det norske Helsedirektoratet gjør det så vanskelig å vende hjem til Norge.

Norske medisinstudenter og leger i Danmark har behov for at Helsedirektoratet gir oss en begrunnelse på hvorfor regelverket er bygget opp slik som det er, og hvorfor det ikke rom for endringer.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Dagens Medisin, fra Kronikk og debattseksjonen i 20/21-utgaven 

Powered by Labrador CMS