Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

DELTAR: Lars Vorland (t.v.), Cecilie Brein-Karlsen, Bjarne Håkon Hanssen og Markus Moe er med i juryen.

Foto: Vidar Sandnes

Dette er årets maktjury

Disse fem har kåret Helse-Norges mektigste i 2020.  

Publisert: 2020-12-02 — 16.04
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fastlege Petter Brelin er ett av årets jurymedlemmer.

Foto: Lasse Moe

BJARNE HÅKON HANSSEN (58)

Tidligere helse- og omsorgsminister, arbeids- og inkluderingsminister og landbruksminister for Arbeiderpartiet. Han har også vært nestleder i Stortingets sosialkomite i fire år. Før han ble rikspolitiker, var han fylkespolitiker i Nord-Trøndelag, hvorav to år som fylkesordfører. Da han sluttet i politikken i 2009, var han med på å etablere rådgivningsselskapet First House. I 2016 gikk han over til Kruse Larsen, som han i dag eier og driver sammen med sin tidligere kollega, Jan-Erik Larsen. Kruse Larsen har åpne kundelister, og av den fremgår det at Hanssen jobber for Spekter, Aleris, Novartis Gen Therapi og NHO Service og Handel.

CECILIE BREIN-KARLSEN (38)

Tidligere statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og Finansdepartementet for Fremskrittspartiet. Brein-Karlsen har også vært konstituert byråd for helse og eldreomsorg i Oslo kommune, samt byrådssekretær. Hun har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo og en mastergrad i politisk økonomi fra Handelshøyskolen BI Oslo, Solvay Business School og Université Libre de Bruxelles. I september 2019 ble Brein-Karlsen seniorrådgiver i PR-byrået Zynk. Zynk har ikke-offentlige kundelister. Dagens Medisin kjenner Cecilie Brein-Karlsens kundeforhold på helsefeltet.

LARS HARRY VORLAND (71)

Juryens arbeidsmetode

 • Fire eksterne personer med erfaring fra helsesektoren er, av Dagens Medisin, plukket ut til å delta i juryen – sammen med redaktør Markus Moe.
 • Juryen har tatt utgangspunkt i en liste med cirka 300 kandidater, som er nominert av Dagens Medisins redaksjon, supplert med kandidater fra jurymedlemmene.
 • Poengene gis innenfor seks kriteriene, der alle teller likt.
 • Dagens Medisin har bedt juryen om å grunngi de 20 mektigste samt synliggjøre eventuell uenighet – og gi leserne innsikt i vurderingene til juryen.

Tidligere mangeårig administrerende direktør i Helse Nord og leder for Beslutningsforum for nye metoder fra 2014 til 2018. Vorland er utdannet lege og professor i medisin, og har blant annet vært divisjonsdirektør ved Smitteverndivisjonen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og hatt styreverv i Nasjonalt e-helsestyre, Spekter og KLP. Da han i 2019 sluttet i stillingen som administrerende direktør i Helse Nord etter 16 år, gikk han over i en 20 prosent-stilling som spesialrådgiver i Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE). Vorland er også styremedlem i Forskningsrådet.

PETTER BRELIN (58)

Tidligere leder for Norsk forening for allmennmedisin i Legeforeningen. Brelin er fastlege og nestleder i styret i Sykehuset Østfold. Han er utdannet lege, og han er spesialist i allmennmedisin. Brelin var blant annet medlem av Blankholm-utvalget, som la frem en NOU om prioritering i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og tannhelsetjenesten i 2018, og han har vært styreleder for Allmennmedisinsk forskningsfond. Da han gikk av som leder for Norsk forening for allmennmedisin i 2019, gikk han tilbake til sin allmennpraksis i Halden.

MARKUS MOE (46)

Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.

Relaterte saker
Trioen står stødig på makt-toppen
Nordiske smittevern-eksperter møtes til debatt

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!