
DELTAR: Lars Vorland (t.v.), Cecilie Brein-Karlsen, Bjarne Håkon Hanssen og Markus Moe er med i juryen.
Foto: Vidar Sandnes
DELTAR: Lars Vorland (t.v.), Cecilie Brein-Karlsen, Bjarne Håkon Hanssen og Markus Moe er med i juryen.
Foto: Vidar SandnesDette er årets maktjury
Disse fem har kåret Helse-Norges mektigste i 2020.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Fastlege Petter Brelin er ett av årets jurymedlemmer.
Foto: Lasse MoeBJARNE HÅKON HANSSEN (58)
Tidligere helse- og omsorgsminister, arbeids- og inkluderingsminister og landbruksminister for Arbeiderpartiet. Han har også vært nestleder i Stortingets sosialkomite i fire år. Før han ble rikspolitiker, var han fylkespolitiker i Nord-Trøndelag, hvorav to år som fylkesordfører. Da han sluttet i politikken i 2009, var han med på å etablere rådgivningsselskapet First House. I 2016 gikk han over til Kruse Larsen, som han i dag eier og driver sammen med sin tidligere kollega, Jan-Erik Larsen. Kruse Larsen har åpne kundelister, og av den fremgår det at Hanssen jobber for Spekter, Aleris, Novartis Gen Therapi og NHO Service og Handel.
CECILIE BREIN-KARLSEN (38)
Tidligere statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og Finansdepartementet for Fremskrittspartiet. Brein-Karlsen har også vært konstituert byråd for helse og eldreomsorg i Oslo kommune, samt byrådssekretær. Hun har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo og en mastergrad i politisk økonomi fra Handelshøyskolen BI Oslo, Solvay Business School og Université Libre de Bruxelles. I september 2019 ble Brein-Karlsen seniorrådgiver i PR-byrået Zynk. Zynk har ikke-offentlige kundelister. Dagens Medisin kjenner Cecilie Brein-Karlsens kundeforhold på helsefeltet.
Juryens arbeidsmetode
- Fire eksterne personer med erfaring fra helsesektoren er, av Dagens Medisin, plukket ut til å delta i juryen – sammen med redaktør Markus Moe.
- Juryen har tatt utgangspunkt i en liste med cirka 300 kandidater, som er nominert av Dagens Medisins redaksjon, supplert med kandidater fra jurymedlemmene.
- Poengene gis innenfor seks kriteriene, der alle teller likt.
- Dagens Medisin har bedt juryen om å grunngi de 20 mektigste samt synliggjøre eventuell uenighet – og gi leserne innsikt i vurderingene til juryen.
LARS HARRY VORLAND (71)
Tidligere mangeårig administrerende direktør i Helse Nord og leder for Beslutningsforum for nye metoder fra 2014 til 2018. Vorland er utdannet lege og professor i medisin, og har blant annet vært divisjonsdirektør ved Smitteverndivisjonen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og hatt styreverv i Nasjonalt e-helsestyre, Spekter og KLP. Da han i 2019 sluttet i stillingen som administrerende direktør i Helse Nord etter 16 år, gikk han over i en 20 prosent-stilling som spesialrådgiver i Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE). Vorland er også styremedlem i Forskningsrådet.
PETTER BRELIN (58)
Tidligere leder for Norsk forening for allmennmedisin i Legeforeningen. Brelin er fastlege og nestleder i styret i Sykehuset Østfold. Han er utdannet lege, og han er spesialist i allmennmedisin. Brelin var blant annet medlem av Blankholm-utvalget, som la frem en NOU om prioritering i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og tannhelsetjenesten i 2018, og han har vært styreleder for Allmennmedisinsk forskningsfond. Da han gikk av som leder for Norsk forening for allmennmedisin i 2019, gikk han tilbake til sin allmennpraksis i Halden.
MARKUS MOE (46)
Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.
Relaterte saker
Trioen står stødig på makt-toppen
Nordiske smittevern-eksperter møtes til debatt
Tillbake till Politikk og økonomi