NY LEDER: Heidi Stensmyren er den nye presidenten i World Medical Association (WMA).

Foto: Rickard Eriksson/Sveriges Läkarförbund

Norsk lege blir president i World Medical Association

Heidi Stensmyren har som mål å jobbe for mer internasjonalt samarbeid på tvers av organisasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Stensmyren har de siste seks årene vært leder for Sveriges läkarförbund, men legen, som er spesialist innen anestesi- och intensivmedisin, varslet i sommer at hun ikke stilte til gjenvalg.

Den 30. oktober ble hun valgt inn som ny president i World Medical Association (WMA).

– Jeg ønsker et tettere samarbeid med WHO i flere spørsmål enn i dag. Det er strategisk viktig, noe vi har sett ikke minst under pandemien, selv om man kan synes at WHO er litt av en koloss, sier Stensmyren til svenske Dagens Medisin.

Legelederen har tidligere erfaring fra organisasjonen og var fra 2017 til 2019 leder for WMAs etikkomité, som blant annet står bak Helsinkideklarasjonen, som angir etiske prinsipper for medisinsk forskning på mennesker.

Vil ha vaksine-samarbeid

Den nye presidenten for den internasjonale legeforeningen vil også ha mer samarbeid med ECDC, det europeiske smittevernkontoret. Hun trekker spesielt frem samarbeid om nye covid-19-vaksiner, for å sikre høy kvalitet og tilgjengelighet.

– Jeg vil også fremme øvrige vaksinasjonsprogrammer, og sykdomsspesifikke programmer, mot for eksempel aids og tuberkulose, sier Stensmyren.

I starten vil Stensmyren ha status som «incoming president» og jobbe sammen med nåværende president David Barbe fra USA. Fra 1. desember 2021 vil hun ta fullt over som ny leder.

Powered by Labrador CMS