Helse Nord styrker kapasiteten for ambulanseflyene. Det skal flys over lange avstander, og det kan bli aktuelt å fly pasienter ut av regionen. Onsdag er et ekstra ambulansejetfly på beredskap i Alta.

Foto: Luftambulansetjenesten HF

Ekstra ambulansefly på vei til Finnmark

Flere ekstra ambulansefly kommer nå til Finnmark for å være i beredskap for å transportere pasienter. Onsdag er et dansk ambulansejetfly på beredskap i Alta, og to til kommer neste uke og uken etterpå.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Finnmarkssykehuset gjør en strålende jobb under veldig krevende omstendigheter. For å klare å opprettholde et forsvarlig spesialisthelsetjenestetilbud i Finnmark er det nødvendig med regionalt samarbeid og koordinering, sier administrerende direktør i Helse Nord RHF, Cecilie Daae, i en pressemelding onsdag kveld.

Ved Finnmarkssykehuset Hammerfest er 15 ansatte bekreftet smittet.

– Foreløpig er det ikke meldt ny smitte i dag, vi venter fortsatt på prøvesvar. Tre pasienter er innlagt med smitte. 113 av våre egne ansatte er i karantene, opplyste sykehuset på pressekonferansen onsdag, skriver iFinnmark.

Så langt har luftambulansetjenesten ivaretatt transportoppdrag innenfor tjenestens normale beredskap.

Flere ambulansefly kommer nå i tillegg, for å være forberedt i tilfelle behovet skal øke.

– For å sikre at vi er forberedt hvis det skulle komme til en mulig evakueringssituasjon, har vi bedt Luftambulansetjenesten om å utløse sine avtaler om ekstra beredskap med eksterne ambulansefly, sier Daae.

  • Onsdag går et dansk ambulansejetfly på beredskap i Alta. Om bord er lege og flysykepleier. Flyselskapet Smuuth Care (tidligere Join Jet) skal ha Alta som base frem til søndag.
  • Fra førstkommende mandag hele neste uke overtar norske AMS Airwing jetflyberedskapen fra Alta.
  • Babcock Scandinavian Air Ambulance AB stiller med et svensk B250 ambulanse langbanefly som plasseres i Kirkenes. Det går på beredskap fra lørdag 24. oktober og står til fredag 31. oktober.

60 prosent av alle transporter med ambulansefly i Nord-Norge går mellom to langbaner, og langbaneflyene kan både avlaste og skjerme tjenestens kortbanefly ved å ta de lengste oppdragene.

Kan måtte fly pasienter ut av regionen
Helse Nord har valgt å styrke kapasiteten for ambulanseflyene. Det skal flys over lange avstander, og det kan bli aktuelt å fly pasienter ut av regionen.

Luftambulansetjenesten kartlegger også andre ressurser dersom det skulle oppstå et større behov. I en slik situasjon vil også helikopter bli vurdert, opplyser Helse Nord.

Fra før står et ombygd Dash 8 kortbanefly øremerket for covid-19-transporter på døgnberedskap i Bodø.

– Skulle situasjonen kreve at pasienter i Hammerfest må flyttes, er alle sykehusene i regionen i dialog rundt dette, opplyser helseforetaket.

Administrerende direktør i Finnmarkssykehuset, Siri Tau Ursin, sier det jobbes godt internt i Finnmarkssykehuset, og at smitteutbruddet i Hammerfest er krevende å håndtere alene. Derfor jobbes det med flere regionale koordineringstiltak samtidig.

– Det er et godt samarbeid på alle plan, og Helse Nord stiller med nødvendige ressurser. Det setter vi stor pris på, uttaler Ursin.

Powered by Labrador CMS