Foto: Getty Images

Covid-19-vaksine blir gratis for pasientene

Personer som tar vaksine mot covid-19, når den foreligger, skal ikke betale selv for vaksinen. Kommunene får ansvar for vaksinasjonstilbud til innbyggerne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Vaksinen skal dekkes av staten, og det samme gjelder for sykehusene og kommunenes utgifter knyttet til vaksinasjon. Det skriver regjeringen i en pressemelding

– Vi ønsker at flest mulig skal få tilbud om sikker og effektiv vaksine. Derfor vil vaksinasjon bli gratis. Regjeringens hovedprioritet i vaksinearbeidet er å kunne tilby tidlig vaksinering av hele den voksne befolkningen for å redusere alvorlig sykdom og død, og forebygge smittespredning, uttaler statsminister Erna Solberg.

I statsbudsjettet for neste år har regjeringen foreslått å bruke 3,77 milliarder kroner til å dekke utgiftene.

Kommunene må sikre tilbud

Vaksinasjon skal gjennomføres som del av det nasjonale, hvilket betyr at kommunene får plikt til å sørge for vaksinasjonstilbudet til personer som bor eller oppholder seg i den aktuelle kommunen. 

Regjeringen opplyser også at Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å utarbeide en plan for å forberede, gjennomføre og følge opp vaksinasjon mot covid-19.

Så langt er ingen covid-19-vaksine godkjent til behandling i Europa, men det er satt igang løpende godkjenningsprosesser for flere vaksine-kandidater.

Powered by Labrador CMS