Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

FELLES FORSKNINGSPLATTFORM: Plattformen kan brukes til å teste eksisterende legemidler for nye sykdommer, kombinasjoner av kjente legemidler, eller helt nye virkestoffer, hvor det å teste ut bivirkningsprofilen er avgjørende.

Foto: Getty Images

OUS-forskere skal lede EU-prosjekt for utprøving av covid-19-legemidler

Forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) skal lede utviklingen av ny europeisk forskningsplattform for utprøving av nye legemidler for å svare på covid-19-pandemien  - og fremtidige pandemier.

Publisert: 2020-09-21 — 08.17

Oslo universitetssykehus (OUS) og Folkehelseinstituttet (FHI), sammen The European Clinical Research Infrastructure Network (ECRIN) og det franske forskningsinstituttet Inserm, skal lede utviklingen av EU-SolidAct.

EU-SolidAct er en del av et større multinasjonalt prosjekt, EU-Respons, som nylig ble tildelt 15,7 millioner euro fra EU-kommisjonen, skriver OUS i en pressemelding.

Felles europeisk plattform
Covid-19-pandemien har tydeliggjort et behov for raskt og effektivt å kunne teste ut nye legemidler i en pandemisk situasjon.

EU-SolidAct vil utvikles som en adaptiv forskningsplattform for utprøving av nye legemidler mot covid-19. 

Nye legemidler kan testes ut i flere parallelle fase 2-studier, og de mest lovende legemidlene kan så uten avbrudd testes videre i store fase 3-studier.

LES OGSÅ
– Stort norsk covid-funn: Vil dempe immunsystemet for å hindre alvorlig sykdom

EU-SolidAct vil få fleksibel design slik at de fleste europeiske sykehus kan delta på det nivået det enkelte sykehus velger, fra enkel registrering av bivirkninger og dødsfall, til grundig rapportering av sykdomsdiagnostikk, laboratorieundersøkelser og langtidsoppfølging.

Plattformen kan brukes til å teste eksisterende legemidler for nye sykdommer, kombinasjoner av kjente legemidler, eller helt nye virkestoffer, hvor det å teste ut bivirkningsprofilen er avgjørende.

Kan reaktiveres ved neste pandemi
Selv om plattformen er utviklet for å kunne svare effektivt på covid-19-pandemien, er målet at den også skal kunne reaktiveres raskt og effektivt ved fremtidige pandemier, skriver OUS i pressemeldingen.

Fra norsk side skal utviklingen ledes av en tverrfaglig gruppe ved OUS med statistiker Inge Christoffer Olsen i spissen. Målet er at den nye forskingsplattformen skal være klar ved årsskiftet, avsluttes pressemeldingen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!