FELLES FORSKNINGSPLATTFORM: Plattformen kan brukes til å teste eksisterende legemidler for nye sykdommer, kombinasjoner av kjente legemidler, eller helt nye virkestoffer, hvor det å teste ut bivirkningsprofilen er avgjørende.

Foto: Getty Images

OUS-forskere skal lede EU-prosjekt for utprøving av covid-19-legemidler

Forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) skal lede utviklingen av ny europeisk forskningsplattform for utprøving av nye legemidler for å svare på covid-19-pandemien  - og fremtidige pandemier.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Oslo universitetssykehus (OUS) og Folkehelseinstituttet (FHI), sammen The European Clinical Research Infrastructure Network (ECRIN) og det franske forskningsinstituttet Inserm, skal lede utviklingen av EU-SolidAct.

EU-SolidAct er en del av et større multinasjonalt prosjekt, EU-Respons, som nylig ble tildelt 15,7 millioner euro fra EU-kommisjonen, skriver OUS i en pressemelding.

Felles europeisk plattform
Covid-19-pandemien har tydeliggjort et behov for raskt og effektivt å kunne teste ut nye legemidler i en pandemisk situasjon.

EU-SolidAct vil utvikles som en adaptiv forskningsplattform for utprøving av nye legemidler mot covid-19. 

Nye legemidler kan testes ut i flere parallelle fase 2-studier, og de mest lovende legemidlene kan så uten avbrudd testes videre i store fase 3-studier.

EU-SolidAct vil få fleksibel design slik at de fleste europeiske sykehus kan delta på det nivået det enkelte sykehus velger, fra enkel registrering av bivirkninger og dødsfall, til grundig rapportering av sykdomsdiagnostikk, laboratorieundersøkelser og langtidsoppfølging.

Plattformen kan brukes til å teste eksisterende legemidler for nye sykdommer, kombinasjoner av kjente legemidler, eller helt nye virkestoffer, hvor det å teste ut bivirkningsprofilen er avgjørende.

Kan reaktiveres ved neste pandemi
Selv om plattformen er utviklet for å kunne svare effektivt på covid-19-pandemien, er målet at den også skal kunne reaktiveres raskt og effektivt ved fremtidige pandemier, skriver OUS i pressemeldingen.

Fra norsk side skal utviklingen ledes av en tverrfaglig gruppe ved OUS med statistiker Inge Christoffer Olsen i spissen. Målet er at den nye forskingsplattformen skal være klar ved årsskiftet, avsluttes pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS