GRANSKNING: Ifølge granskningen av dødsfall i gjort av Region Östergötland er covid-19 den faktiske dødsårsaken i bare 15 prosent av tilfellene. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Foto:

Studie: Covid-19 ofte ikke eneste dødsårsak blant eldre svensker

Flertallet av dem som døde av covid-19-infeksjon hadde bakenforliggende sykdommer som kan ha bidratt til dødsfallet.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Det viser en undersøkelse som er gjort av Region Östergötland, som har undersøkt samtlige covid-19-relaterte dødsfall i regionene. Man har gått gjennom journaler til 122 personer, 51 prosent av dødsfallene i regionen totalt i tidsrommet for granskningen. Halvparten var 88 år eller eldre.

Dødsfallene er i dødsattesten ført opp som covid-19-infeksjon, men undersøkelsene viser at andre sykdommer, som hjerte- eller lungesykdom eller demens, kan ha bidratt til eller vært den faktiske dødsårsaken, skriver Läkartidningen.

Ifølge granskningen er covid-19 den faktiske dødsårsaken i bare 15 prosent av tilfellene.

For 70 prosent var covid-19 medvirkende, men ikke nødvendigvis den direkte årsaken.

For de siste 15 prosentene viser undersøkelsene at pasientene døde av andre sykdommer. Hjertesykdom dominerer i denne gruppen.

Regionen har nå satt i gang en granskning av journalene til pasientene som døde med covid-19 på sykehus.

– Gjennomgangen er en del av pasientsikkerhetsarbeidet, og er en måte å lære mer om covid-19 og hvordan vi skal håndtere sykdommen, sier Stefan Franzén, medisinsk direktør i Region Östergötland i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS