KAPPLØP OM COVID-VAKSINE: President Vladimir Putin annonserte tirsdag at Russland, som første land i verden, har godkjent en covid-19-vaksine. Den har fått navnet Sputnik V.

Foto: kreml.ru/Gettyimages

Kritikk mot covid-19-vaksinen «Sputnik V»

Russland får kritikk fra europeiske forskere for å godkjenne en covid-19-vaksine før fase 3. Vaksinen har fått navnet «Sputnik V».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Tirsdag sa Russlands president, Vladimir Putin, at russiske helsemyndigheter har godkjent en vaksine mot covid-19, og dermed er det første landet som godkjenner en slik vaksine.

Men det at vaksinen ikke er utprøvd i fase 3-studier, får nå kritikk fra europeiske forskere, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Massevaksinasjon med en utilstrekkelig utprøvd vaksine er uetisk, sier professor Francois Balloux ved University College Londons Genetics Institute til byrået, ifølge Medwatch.dk.
– Ethvert problem med den russiske vaksinen vil bli katastrofalt på grunn av de negative helseeffektene, men også fordi det i enda større grad vil skade
aksepten for vaksiner i befolkningen, sier Balloux.

Ayfer Ali, lektor ved Warwick Business School i Storbritannia, kaller det hele et «stort eksperiment på befolkningsnivå».

Flere forskere kommer med lignende kritikk, og professor Danny Altmann fra Imperial College London, frykter for at vaksineprogrammet i Russland kan forverre dagens problemer slik at de blir uoverkommelige.
–  Hodeløst, uttaler en annen forsker, Peter Kremsner ved universitetssykehuset Tübingen i Tyskland.

Ifølge Washington Post har vaksinen har fått navnet Sputnik V, som refererer til satelitten fra Sovjetunionen i 1957 som ble den første til å nå bane, og som representerte starten på romkappløpet.

Putin uttalte tirsdag at hans egen datter har tatt vaksinen.

Vaksinen utvikles av Gamaleya Research Institute i Moskva i samarbeid med Russia Direct Investment Fund.

Powered by Labrador CMS