Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

STØTTER IKKE FORSLAG: – Lojaliteten til LIS-anbefalingene er god i sykehusene, og man har allerede tatt ut betydelige kostnadsreduksjoner gjennom de årlige anbudskonkurransene, særlig de siste to årene, på flere hundre millioner kroner. Jeg ser ikke grunn til å endre denne nåværende og velfungerende ordningen, sier Tore K. Kvien. 

Foto: Vidar Sandnes

Kritisk til apotek-bytte av biotilsvarende legemidler

– Man vil kunne få mindre mulighet til å kunne følge opp bivirkninger og effekt. Hvis pasientene begynner å få tilfeldige bytter av legemidler i apotek, i stedet for i regi av sykehusene, vil det kunne bli vanskeligere å følge pasienter i registrene, sier professor Tore K. Kvien.

Publisert: 2020-07-03 — 11.30
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Tidligere denne uken foreslå Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i et nytt høringsnotat å åpne for at originale biologiske legemidler og deres biotilsvarende legemidler kan vurderes som byttbare i apotek, gjennom den såkalte bytteordningen. 

Nå er en av landets fremste eksperter på biologiske og biotilsvarende legemidler skeptisk til å åpne opp for biotilsvarende bytte i apotek.

– Jeg har bestandig ment at det ikke bør være automatisk bytte av biotilsvarende legemidler i apotek, av hensyn til sporbarhet og sikkerhet, sier Tore Kvien, professor emeritus og rådgiver ved Diakonhjemmet Sykehus, til Dagens Medisin.

Sporbarhet og sikkerhet
Kvien var prosjektleder for den mye omtalte byttestudien Nor-Switch fra 2017, som skulle undersøke om bytte til biotilsvarende legemidler var trygt, og som vakte betydelig interesse internasjonalt. Studien viste at det ikke var signifikant forskjeller i effekt, bivirkninger eller antistoffdannelse hos pasienter som fortsatte behandling med originallegemiddelet infliksimab (Remicade) og pasienter som byttet over til et biotilsvarende infliksimab (CT-P13, Remsima). Hovedkonklusjonen var således at bytte ikke var underlegent fortsatt behandling med originalpreparatet.

Allikevel mener Kvien at vi ennå ikke er der at biotilsvarende legemidler bør være byttbare i apotek, også kalt automatisk substitusjon på apoteknivå.  

– Det kan skje en gang i fremtiden, men av hensyn til sporbarhet og sikkerhet, bør det ikke skje nå. Et annet poeng er at det allerede er en veldig sterk lojalitet i norske sykehus når det gjelder forskrivning av rimeligste alternativ. Dette skyldes blant annet at budsjettene for biologiske legemidler ligger i helseforetakene/sykehusene. Derfor er det et sterkt insentiv til bruk av rimeligste alternativ. Jeg er usikker på i hvilken grad det samme insentivet er tilstede i kommersielle apotek, sier han.

– Kan du utdype det utsagnet?

– Bytte i apotek forutsetter at de også bruker rimeligste alternativ. Dette har vi full kontroll på i sykehusene, og spørsmålet er om de vil ha den samme kontrollen i apotekene. Vi har tidligere eksempler fra noen år tilbake der apotekene ikke alltid var 100 prosent lojale i forhold til LIS-anbefalingene i en periode der det kom flere alternative doseringsformer. Et eksempel er at Enbrel pulver var langt rimeligere enn penn eller sprøyte.

– Vanskeligere å følge pasienter
– Hva mener du vil kunne bli konsekvensene av å innføre bytte av biotilsvarende legemidler i apotek?

– Man vil kunne få mindre mulighet til å kunne følge opp bivirkninger og effekt. Hvis pasientene begynner å få tilfeldige bytter av legemidler i apotek, i stedet for i regi av sykehusene, vil det kunne bli vanskeligere å følge pasienter i registrene, sier Kvien, og legger til:

– Lojaliteten til LIS-anbefalingene er god i sykehusene, og man har allerede tatt ut betydelige kostnadsreduksjoner gjennom de årlige anbudskonkurransene, særlig de siste to årene, på flere hundre millioner kroner. Jeg ser ikke grunn til å endre denne nåværende og velfungerende ordningen, avslutter Kvien.

 

Interessekonflikter: Tore K. Kvien har mottatt honorar for foredrag og rådgivningsvirksomhet fra en rekke firmaer som utvikler og markedsfører biologiske legemidler - både originalpreparater og biotilsvarende legemidler. Dette inkluderer: AbbVie, Biogen, Celgene, Celltrion, Egis, Evapharma, Ewopharma, Eli Lilly, Gilead, Hikma, Hospira, MSD, Mylan, Novartis, Oktal, Orion Pharma, Pfizer, Roche, Sandoz, Sanofi og UCB. Han har også mottatt forskningsstøtte til Diakonhjemmet sykehus fra AbbVie, Bristol-Myers Squibb, MSD, Pfizer, Roche og UCB.

Relaterte saker
Vil gjøre biotilsvarende legemidler byttbare i apotek

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Peter Larsen 14.07.2020 17.23.42

  Farmasøyt

  Jeg er enig i att denne type bytte i apotek medfører en del utfordringer, og kommer til å trenge en god del planlegging før iverksetting hvis det skal bli vellykket. Det jeg derimot ikke helt kan si meg enig i er den uro Kvien uttrykker for att apotekene ikke kommer til å tilby kunden det rimeligste alternativet av kommersielle grunner, jeg syns apotekenes etterlevelse av vilkårene i Blåreseptordningen viser til att og denne ordningen kommer til å følges. SLV skriver slik på sin nettside att "Apoteket skal utlevere legemidlene nøyaktig etter resept" (https://legemiddelverket.no/offentlig-finansiering/generisk-bytte/apotekets-og-legens-rolle-i-generisk-bytte#merknad-til-byttbarhet-og-begrenset-bytte), og dette bør ha medført att apotekene ekspederte resepten som foreskrevet. Jeg er usikker på om Kvien da mener att apotekene byttet til tross for att de ikke skulle?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!