OSTEGAVEKORT: Her ved Vrinnevisjukhuset i Norrköping i Sverige trodde de ansatte det var en spøk da de ble kjent med at de får et gavekort på ost istedet for risikotillegg for å jobbe med Covid-19-pasienter.

Foto: Vrinnevisjukhuset/Region Östergötland.

Sverige: Sykehusansatte ville ha risikotillegg – får gavekort på ost

Et gavekort på ost verdt 500 kroner, og en t-skjorte. Det fikk midlertidig innkalt personale på et svensk sykehus, i stedet for risikotillegg for å jobbe med Covid-19-pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Det er i videodagboken sin fra Vrinnevisjukhuset, publisert på SVT Nyheter Öst, at undersköterska  (tilsvarende norsk helsefagarbeider, hjelpepleier) Therése Mechlenburg forteller at skuffelsen blant de ansatte er stor.

I videoen forteller hun at hun og kollegene ikke har vært omfattet av et poengsystem ved intensivavdelingene, som innebærer at man tjener ekstra etter hvor ubekvemt man jobber. De får heller ikke risikotillegg for å jobbe med Covid-19-pasienter.  

Se videoen her

– Det er helt klart en risiko ved å jobbe med Covid-19-pasienter, ikke bare for meg men også for mine nærmeste, sier Mechlenburg i videoen.

Til SVT Nyheter Öst forteller Mechlenburg at veldig mange kolleger ba henne ta opp dette i videodagboken.

–  Vi får ikke risikotillegg slik personell i en del andre regioner får. Og vi som tidligere har jobbet på dagkirurgisk får heller ikke tillegg for ubekvem arbeidstid, slik personell på intensivavdelinger får.

–  I stedet skal vi få et gavekort på ost og en t-skjorte. Det føles nesten som om noen spøker med oss, sier hun.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping er underlagt Region Östergötland.

Zilla Jonsson, som er HR-direktør i Region Östergötland, sier hun har forståelse for at ansatte som har hatt en tøff belastning kan føle dette.

–  Men jeg synes samtidig det er litt trist at man velger å raljere over gaven. For den er til for alle våre medarbeidere i regionen; for å vise at vi setter pris på dem, sier Jonsson, og viser til at mange i regionen har omstilt hele sin virksomhet, og har jaktet på smittevernutstyr og legemidler, og jobbet med kommunikasjon eller andre ting.

– Og gaven er til for å vise at vi ser dette. Det er opp til hver sjef å bestemme hvilken gave som skal gis, sier Jonsson til SVT Nyheter Öst.  

Videre viser hun til at regionen har valgt å ikke gi risikotillegg, slik et par andre regioner har gjort, men at de i stedet har valgt å gå en annen vei:

–  Vi har fokusert på pasientsikkerhet, arbeidsmiljø, og på at folk skal kunne hente seg inn igjen. Vi vil forsøke å redusere risiko og å forebygge, i stedet for å betale for økt risiko.

Muligheten for å få 290 prosent av timelønnen om man jobber ekstra er imidlertid lik for alle som jobber innen intensiv, opplyser Jonsson.

Powered by Labrador CMS