REKRUTTERE OG STABILISERE: Formålet med forskriftsendringen er stabilisering i og rekruttering til annet allmennlegearbeid i kommunen og fastlegeordningen og er en del av Handlingsplan for allmennlegetjenesten, forteller statssekretær Inger Klippen. 

Foto: Julie Kalveland

Vil gjøre det enklere for leger å spesialisere seg i allmennmedisin

Regjeringen vil endre refusjonsforskriften slik at det blir mulig for leger i spesialisering å være tilstede i praksis samtidig med fastlegen. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– I tillegg til å legge til rette for spesialisering i allmennmedisin vil endringen kunne gi avlastning for fastlegen, sier Inger Klippen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, men understreker at det ikke åpnes for en generell vikarordning. 

Kommunene skal legge til rette for at leger som er fast ansatt i kommunen skal kunne spesialisere seg, men det er ofte utfordrende for disse legene å få oppfylt kravet om å jobbe i fastlegepraksis. 

Introduksjonsavtaler
Dette vil regjeringen endre på gjennom å innføre introduksjonsavtaler. Introduksjonsavtaler gir leger under spesialisering i allmennmedisin rett til trygderefusjon under visse vilkår, når de jobber på andre fastlegers lister selv om fastlegen som har ansvar for listen er til stede på legekontoret samtidig. Introduksjonsavtalene er tidsbegrenset til to års fulltidsarbeid.

– Samtidig åpner forskriftendringen for å gi fastlegen anledning til å kombinere ulike engasjement med fastlegeyrket. Men det er en klausul i disse avtalene. Den fastlegen som tar inn en annen på introduksjonsavtale, kan ikke øke listelengden, forklarer Klippen. 

Den fastlegen som tar inn en annen på introduksjonsavtale, kan ikke øke listelengden Inger Klippen, statssekretær HOD

– Ordningen skal også gjøre det enklere for de unge som vil prøve ut yrket fordi de slipper å måtte kjøpe seg en liste og investere mye penger før de er sikre på at dette er retningen som passer for dem, legger hun til. 

Stabilisere og rekruttere
Endringene vil også gi fastlegen anledning til å gi veiledning og støtte til vikaren, og gjøre det enklere for kommunene som trenger dem i ulike engasjement.

Det er kommunene som må søke Helsedirektoratet om å få introduksjonsavtaler.

Formålet med forskriftsendringen er stabilisering i og rekruttering til annet allmenn-legearbeid i kommunen og fastlegeordningen og er en del av Handlingsplan for allmennlegetjenesten som Helse- og omsorgsdepartementet la frem 11. mai.

Her kan du lese Dagens Medisins artikler om handlingsplanen

Høringsfristen er satt til 25. august

Powered by Labrador CMS