SPORING: Folkehelseinstituttet starter utsending av SMSer for å varsle om mulige smittetilfeller i Drammen, Trondheim og Tromsø via appen Smittestopp.

Foto: Lasse Moe

Starter med SMS-utsendelse

Folkehelseinstituttet (FHI) melder i dag at de begynner å sende ut smittevarsler fra appen Smittestopp, i tre testkommuner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

SAMMENLIGNING: – Vi skal se hvor mange kontakter vi finner, og om vi finner de samme kontaktene som man ville funnet med manuell smittesporing, sier fungerende assisterende direktør, Gun Peggy Knudsen i FHI til Dagens Medisin.

I en pressemelding i dag skriver Folkehelseinstituttet at de skal begynne utsending av SMSer for å varsle om mulige smittetilfeller i Drammen, Trondheim og Tromsø til brukerne av appen Smittestopp.

Ifølge pressemeldingen vil de første varslene gå ut via SMS på tirsdag.

Appen smittestopp benytter blåtann og GPS for å lokalisere mulige smittetilfeller, ved at mobiltelefoner har vært i nærheten av hverandre.

Dagbladet omtalte saken først, mandag.

Gun Peggy Knudsen (FHI) forklarer at målet med å teste utsending i noen kommuner først, er å undersøke treffsikkerheten til sporingsappen.

– Vi skal se hvor mange kontakter vi finner, og om vi finner de samme kontaktene som man ville funnet med manuell smittesporing, sier Knudsen til Dagens Medisin.

Øker med fler kommuner
FHI har ikke laget noen estimater på hvor mange smittesporingshendelser de må undersøke, før de kan konkludere med appens treffsikkerhet.

– Dette har vi litt åpent. Vi begynner med tre kommuner, og har valgt noen som har noe smitte, men ikke for mye, slik at det skal bli gjennomførbart. Deretter vil vi øke med flere kommuner etter hvert, forklarer Knudsen.

I dag er det 1.454.000 personer som hadde lastet ned appen, i henhold til de siste tallene til FHI.


Trenger 1 million til
Knudsen forklarer at de trenger om lag 1 million brukere til, for å nå målet om 50 prosent bruk i befolkningen.

– Samtidig så vil det være regionale forskjeller. Det er viktig å vite at det er totaliteten av hvor effektive vi er på smittesporing som er avgjørende. Appen er et supplement til det kommunene allerede gjør.

Det har stormet litt rundt appen, blant annet fordi den ikke har åpen kildekode. For å sikre integriteten til databehandlingen i appen, ble det i starten av april satt ned en ekspertgruppe som skulle gjennomgå funksjonaliteten til programmet.

– Vi har jobbet kontinuerlig med å løse ting underveis. Derfor har vi innført tiltak for de største problemene, og de med litt mindre risiko tar vi fortløpende, sier Knudsen.


Venter med sentrale data

Appen samler inn informasjon til en sentral database, slik at FHI blant annet skal kunne gjøre analyser på reisemønstre og smitte i befolkningen, på et anonymisert nivå. Analysene skal først iverksettes når blant annet ekspertgruppen har vurdert at tilgangsstyringen på dataene, er god nok i henhold til personvern.

Det er ventet at ekspertgruppen skal konkludere i slutten av april.

– Dette er innovasjon, med utprøving og trinnvis utvikling. Vi ser frem til resultater på valideringen og snart å kunne ta i bruk analysedelen. Vi skal trygge alle på at vi anonymiserer på riktig måte.

Knudsen presiserer at hun synes det er veldig bra at det blir diskusjon rundt det FHI gjør når de utvikler appen, slik at man får ivaretatt sikkerhet og personvern.

Powered by Labrador CMS