NORSK COVID-FORSKNING: En studie på 42 innlagte Covid-19-pasienter ved Bærum sykehus viser at en av fem har alvorlig forløp. Studien omfatter imidlertid få pasienter, og forskerne understreker at det lave antallet gjør at resultatene må tolkes med varsomhet.

 

Foto: Vidar Sandnes

Norsk Covid-19-studie: Alvorlig forløp hos én av fem

En mindre studie har sett på symptomer og forløp hos innlagte Covid-19-pasienter ved Bærum sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Forskere har sett på alle pasienter innlagt ved Bærum sykehus med påvist Covid-19-infeksjon.  Resultatene er publisert i Tidsskrift for den norske legeforening.

42 pasienter
Studien, som er utført i perioden 9 til 31.mars, inkluderer 42 pasienter.

28 av disse (67 prosent) er menn. Median alder var 72.5 år (spredning: 30 til 95 år).

De vanligste symptomene var feber (79 %), redusert allmenntilstand (79 %) dyspné (69 %) og hoste (67 %).

I alt hadde ni pasienter (21 prosent) et svært alvorlig sykdomsforløp der de fikk behandling på intensivavdeling og/eller døde under sykehusoppholdet

Forskerne skriver at mange pasienter hadde symptomer i én til to uker før innleggelse. Én av fem innlagte pasienter hadde svært alvorlig forløp.

Svakheter ved studien
Studien er liten; den omfatter få pasienter, og forskerne understreker at det lave antallet gjør at resultatene må tolkes med varsomhet.

–  Datainnsamlingen er basert på journalgjennomgang, og upresis eller manglende dokumentasjon kan ha påvirket resultatene for enkelte av variablene, heter det fra forskerne.

Studien ble gjennomført kun ved ett sykehus og under første del av Covid-19-utbruddet i Norge.

Forskerne skriver også at flere av pasientene var yngre og spreke uten komorbiditet (samtidige sykdommer, journ.anm), og at de tror dette skyldes at den første fasen av Covid-19-utbruddet i Norge var preget av importerte tilfeller.

–  Andelen eldre og skrøpelige pasienter kan komme til å øke i løpet av utbruddet i takt med en pågående smittespredning i Norge. Resultatene kan derfor ikke uten videre generaliseres til andre norske sykehus eller senere faser av utbruddet. Indikasjon for testing har blitt innsnevret i den generelle befolkningen siden utbruddet startet. Endrede testkriterier underveis i studieperioden kan ha påvirket innleggelsespraksisen, heter det i artikkelen.

Ifølge Tidsskriftet er studien fagfellevurdert.

Powered by Labrador CMS