KLARE PÅ TIMEN: - Når det trengs, vil vi være klare til å rykke ut på én times varsel, sier Jan Petter Odden, leder for Klinisk etikk-komite på Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Foto: Per Corneliussen/arkivfoto

Oppretter egne team for å gi råd til klinikere døgnet rundt

Tre vaktlag står klare til å gi råd til leger som må ta beinharde beslutninger på Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Pasienter skal i størst mulig grad behandles på sitt lokalsykehus. Det har vært beskjeden fra helsemyndighetene i lys av forventningene om et kraftig press på helsetjenesten i tiden fremover på grunn av utbruddet av Covid-19. Samtidig som dét betyr en fordeling av byrden på sykehusene, innebærer det også at de mindre sykehusene med færre ressurser vil få en ny arbeidshverdag.

– Vi håper på det beste, men forbereder oss på det verste, sier fagdirektør Jan Petter Odden ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.

Blir kontaktet av bekymrede klinikere

Sykehuset som har driftsavtale med Helse Sør-Øst og er lokalsykehus for bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene og St. Hanshaugen, har nå etablert en ny ordning for å sikre at helsepersonell som trenger hjelp til å ta vanskelige beslutninger kan få hjelp når de trenger den.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra klinikere som er bekymret over valg de kan bli tvunget til å ta. For eksempel å måtte ta stilling til hvem som skal få den siste ledige respiratoren natt til søndag, når det er få vakthavende leger til stede og avgjørelsen må tas raskt. Det å måtte stå alene og prioritere beinhardt er tøft, og noe de færreste har vært borti før, sier Odden.

I tillegg til å være fagdirektør er han også leder for Klinisk etikk-komite (KEK), som gir råd om vanskelige etiske dilemmaer ved sykehuset.

Mindre erfaring på mindre sykehus

Odden understreker at vanskelige etiske valg er en del av hverdagen.

– Intensivleger er vant til å forholde til å fatte vanskelige beslutninger om svært syke pasienter, men vi kan komme til å stå overfor en situasjon med svært mange intensivpasienter hvor det må gjøres krevende prioriteringer, sier Odden.

I slike situasjoner vil det være forskjell på de større sykehusene, både når det gjelder ressurser og erfaring, påpeker fagdirektøren.

– På de store intensivavdelingene har de ansatte mer mengdetrening. Våre fagfolk er gode på faget, men siden vi er et mindre sykehus, betyr det også at vi har mindre erfaring med å takle slike spesielle situasjoner, sier Odden, men han legger også til:

– Å skulle bestemme hvem som skal få den siste respiratoren – det er jo noe vi ikke har opplevd siden annen verdenskrig.

Skal ledes av erfarne

Helsedirektoratet har i sin veileder for prioritering gitt beskjed om at at KEK-ene på sykehusene bør forberede seg på hastesaker. Ved Lovisenberg har de valgt å dele Klinisk etikk-komite, som teller elleve personer, opp i tre vaktlag, som står klare til å starte turnus.

Hvert vaktlag ledes av en erfaren lege med en lederstilling i sykehuset. Jan Petter Odden leder selv det ene.

– Vi er to barneleger og den tredje er overlege på Lovisenberg lindring og livshjelp, tidligere Hospice Lovisenberg. Vi har alle stått i krevende situasjoner hvor vi har måttet ta vanskelige valg.

I vaktlagene er det også spesialsykepleiere og psykologer.

– KEK-teamene er på plass, folk er forberedt og når det trengs, vil vi være klare til å rykke ut på én times varsel, sier Odden.

– Men det er viktig å understreke at det alltid vil være klinikerne som tar beslutningene i samarbeid med de pårørende.

– Under kontroll

Men vaktlagene står så langt bare klare. Situasjonen er så langt under kontroll ved sykehuset, opplyser Odden.

– Vi hadde 22 innlagte pasienter med Covid-19 på mandag. Nå har vi ni. Det tilsvarer trenden i hele Helse Sør-Øst de siste dagene, sier Odden, som påpeker at det kan være tilfeldigheter som gjør at antallet pasienter har gått ned.

– Vi forbereder oss på en stigning etter påske og har lagt en plan for å øke intensivkapasiteten med areal, utstyr og kompetent personale, sier Odden.

Powered by Labrador CMS