Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

STOR USIKKERHET: – Det som er det springende punktet som man ikke vet er hvor smittsom er man før man er symptomatisk syk. Det vet vi ikke. Det er denne populasjonen man kan beskytte fra hverandre, og asymptomatiske personer, sier Ernst Kristian Rødland i FHI. 

FHI jobber med gjennomgang av studier om munnbind

FHI jobber nå med en kunnskapsoppsummering på ulike studier om bruk av munnbind.

Publisert: 2020-04-02 — 13.18

I dag melder blant annet NRK Nyhetene og flere andre nyhetsmedier at WHO vurderer retningslinjene for om vanlige folk bør bruke munnbind.

Blant annet skriver BBC at WHO skal gjennomgå studier som tar opp hvor langt dråper kan slynges når folk hoster.

Overlege og infeksjonsmedisiner Ernst Kristian Rødland i Folkehelseinstituttet har fått med seg utviklingen i debatten og påpeker at FHIs anbefalinger absolutt anbefaler bruk av munnbind for helsepersonell som kan bli utsatt for smitte, og for dem som er syke, hvis de må flytte seg fra hjem til legekontor, eller til sykehus.

LES OGSÅ
WHO-panel skal vurdere om munnbind bør anbefales alle

 

– I den grad det er mulig for syke personer. Dersom personer er tungpustet eller demente, kan dette være utfordrende av ulike grunner.

Tidligere har Rødland blant annet kommentert en studie om aktiviteten til viruset SARS-CoV-2 i dråper- kontaktflater-, og aerosol i New England Journal of Medicine. Da påpekte han blant annet at munnbind er vanligere i noen kulturer på grunn av blant annet forurensning.

Debatten «alle bør dekke munn?»
Han peker på at debatten nå først og fremst dreier seg om hvorvidt alle bør bruke munnbind. Munnbind er det forøvrig vanskelig å få tak i for øyeblikket – og de fleste apotek har ikke dette i hyllene.

– Dersom man syr sine egne munnbind vil det kunne ha en effekt for de personene som kan smitte folk, uten at de vet de er syke. Men det kommer an på hvilken kvalitet stoffet er laget av. Profesjonelle munnbind har en nøye kontrollert kvalitet. Dersom man syr sine egne munnbind kan det godt hende at noe holdes tilbake i munnbindet. Men å tro at hjemmelagde munnbind skal beskytte en selv fra omgivelsene, det tror vi er lite sannsynlig.

LES OGSÅ
U-sving for munnbind – hvor går Norge?

«Vet lite om smittsomhet»
Han peker på at hele problemstillingen har bakgrunn i at man fortsatt vet lite om smittsomheten til sykdommen.

– Rådene er jo at alle syke skal holde seg hjemme. Og at man skal minimere sosial kontakt. Så dersom man er syk, så skal man være i isolasjon og ikke omgås andre. Hvis man er frisk og ikke har noen symptomer, så kan man bevege seg der man er ute, og ikke ta offentlig transport.

– Det som er det springende punktet som man ikke vet er hvor smittsom er man før man er symptomatisk syk. Det vet vi ikke. Det er denne populasjonen man kan beskytte fra hverandre, og asymptomatiske personer. Vi vet ikke i hvor stor grad disse gruppene smitter.

Rødland opplyser at det akkurat nå gjøres en kunnskapsoppsummering på bruk av munnbind i Folkehelseinstiuttet (FHI).

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Siegfried Wenus 02.04.2020 19.05.43

  Lege

  Spennende å se hva FHI konkluderer. I Asia er folk flinke til å bruke munnbind. Det er nokså logisk at det vil ha en effekt. En del studier viser at kvaliteten på munnbind ikke er så avgjørende. Muligens holder det med en Buff? Kanskje er den ikke like effektiv enn en kirurgisk munnbind, men den vil forhindre en del dråpespredning. I SørKorea og Østerrike får man ikke gå på butikken uten munnbind. Hvis man hadde startet med at alle burde bruke munnbind/buff som beveger seg blant folk og om det er selvlaget før man kan forsyne hel befolkningen, så ville det vært rart hvis det ikke hadde en effekt.

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!