Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
BLIR STOPPET: Alle som oppsøker Majorstuhuset legegruppe møtes utenfor inngangen. Legekontoret har hyret inn medisinstudenter som sjekker at pasientene er oppført på timelisten. Hvis pasienten ikke har time, tar studentene kontakt med lege og avklarer hva som skal gjøres. Foto: Brynjar Reberg

Slik hindres smitte på legekontoret

Majorstuhuset legegruppe gjør sitt ytterste for å unngå smittespredning og å skape et trygt miljø for pasientene som må komme til legesenteret.

Publisert: 2020-03-29 — 08.44
Trine Bjørner er fastlege i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo

Fire fastleger og fire helsesekretærer jobber til vanlig sammen ved legesenteret som holder til på Majorstuen i Oslo. Men som for mange andre ble hverdagen snudd på hodet etter utbruddet av Covid-19-sykdom.

– Vi foretok en lynrask omorganisering av legesenteret da nedstengingen av Norge startet torsdag 12. mars. Vi prøver å holde streng kontroll for å redusere smitterisikoen og unngå å måtte stenge senteret, sier fastlege Trine Bjørner.

Nå er kollegene fordelt på to lag. To leger og to helsesekretærer jobber sammen på kontoret annenhver uke. Det laget som ikke er på kontoret, jobber hjemmefra og tar imot e-konsultasjoner, har skriftlig kontakt med pasienter og gjennomfører video- og telefonkonsultasjoner. De to lagene omgås ikke fysisk. Legene holder kontakten gjennom telefonmøter.

– Det er nå den store smittespredningen er antatt å skje, så da er det viktig ikke å ta noen sjanser. Halvveis smittevern har ingen hensikt.

Eget smitterom og studentvakter

Legesenteret har også iverksatt andre tiltak for å redusere smitten. Alle pasienter som har time, blir ringt opp i forkant for å avklare om de har luftveissymptomer. På venteværelset er stoler fjernet for å holde avstand mellom pasientene, og utenfor inngangen sjekker to medisinstudenter at de som kommer, har en oppsatt legetime.

– Vi gjør dette som en sikkerhetsforanstaltning for å sikre at ingen kommer «hostende inn», forklarer Bjørner.

Ved inngangen til senteret er det også innredet et eget rom for å undersøke pasienter som kan ha SARS-CoV-2. Pasienter med mistenkt smitte tas inn mot slutten av dagen for å unngå at de møter andre pasienter. Senteret har kun hatt én pasient med smitte inne. Pasienten var meldt inn på forhånd som en person med luftveissymptomer og ble møtt av medisinstudent og lege med fullt smittevernutstyr, oppgir Bjørner.

Halvveis smittevern har ingen hensikt.
Trine Bjørner

Måler blodtrykk selv

Mange pasienter følges opp digitalt eller via telefon av legene. Det gjelder blant annet blodtrykksmåling. En del pasienter har gått til innkjøp av apparater for blodtrykksmåling hjemme, og de sender selv inn blodtrykksverdiene sine.

– Det kan faktisk være at dette er bedre enn å gå til legen, siden mange pasienter får høyt blodtrykk av å være på legekontoret, sier Bjørner, men understreker at pasientene, som mange andre, må inn til kontroll etter hvert.

– Mange pasienter holder seg inne og avbestiller legetimer nå, men det går selvfølgelig ikke i lengden.

Med dem som må på legekontoret, men som er i risikosonen, er Bjørner og kollegene spesielt forsiktige.

– Ekstra skjøre pasienter, som for eksempel eldre eller pasienter med annen alvorlig sykdom, samt pasienter som skal ha pneumokokkvaksine, tar vi inn om morgenen før de andre pasientene kommer.

– Vil tiltakene dere nå har gjort, være dekkende også fremover, tror du?

– Jeg tenker at dette vil være dekkende, men vi foretar en løpende vurdering. Det er mye vi ikke vet om epidemien og det kommer hele tiden ny kunnskap, så en del av jobben vår nå er å holde oss oppdatert, lese faglitteratur og følge myndighetenes råd. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!