Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Fylkesmann Tom Cato Karlsen i Nordland og hans kollega Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark anbefaler Helsedirektoratet om å innføre en karantene mellom Nord-Norge og Sør-Norge.

Fylkesmenn vil ha nord/sør-karantene

- Vi har rundt 80 smittede i nord, mot snart 3000 i sør. Det betyr at vi er lenger bak i smitteutbredelsen. Vi mener det kan være klokt med en karantene mellom sør og nord for å forsinke utbredelsen, sier fylkesmann Tom Cato Karlsen i Nordland. 

Publisert: 2020-03-25 — 13.37 (Oppdatert: 2020-03-25 — 12.44)

 

Som Dagens Medisin skriver, kan ikke kommuneleger i Lofoten og Vesterålen forstå hvorfor de blir kritisert for å følge fase én-rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Også leger fra Finnmark i nord til Helgeland i sør har vært ute og forsvart de lokale karantenebestemmelsene

Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Rigmor Brøste, har anbefalt samtlige 26 kommuner i Møre og Romsdal om å fatte lokale vedtak som strider mot regjeringens.  

Kommunelege i Vågan i Lofoten, Jan Håkon Juul, skulle gjerne sett at Fylkesmannen i Nordland ga samme støtte til «sine».  

Stor forståelse

Fylkesmann i Nordland, Tom Cato Karlsen vil ikke gå like langt som sin kollega i Møre og Romsdal, men sier han har stor forståelse for at kommunen er bekymret.

Tom Cato Karlsen, fylkesmann i Nordland Foto: Pressefoto

- Det viktigste nå er å finne gode løsninger som fungere, både for fylket og for landsdelen.

Han peker på at regionen Helgeland har innført karantene for alle som kommer reisende utenfra, mens Salten praktiserer med sør for Nordland. For Bodø, Lofoten og Vesterålen er det sør for Dovre som gjelder.

- Kommunene er oppfordret om å bli enig om et felles regelverk, slik at det ikke skal være ulik praksis fra kommune til kommune. Det er også det næringslivet skriker etter, muligheten til å få personell inn til de bedriftene som trenger det.

Vil ha karantene i nord

Fylkesmannen i Nordland har i sin anbefaling til Helsedirektoratet foreslått at man innfører felles karantenebestemmelser for hele Nord-Norge.

- Vi har rundt 80 smittede i nord, mot snart 3000 i sør. Det betyr at vi er lenger bak i smitteutbredelsen. Vi mener det kan være klokt med en karantene mellom sør og nord for å forsinke utbredelsen. Det er ikke gunstig at hele Norge blir rammet samtidig. Målet er jo å flate ut smittekurven og få pandemien til å trekke ut over tid.

Anbefalingen er riktignok bare det; et råd. Og Karlsen vet ikke om det tas til følge.

Vi har spilt inn til Helsedirektoratet at det vil være hensiktsmessig med felles karanteneregler for Nord-Norge
Elisabeth Aspaker, fylkesmann i Troms og Finnmark

Tom Cato Karlsen har bakgrunn som anestesilege, og erkjenner at han er bekymret over det han leser fra andre land.

- Men min rolle nå er å være fylkesmann. Vi har utarbeidet et forslag, nå er det opp til nasjonale myndighetene å vurdere dem.

Støttes av Troms og Finnmark

Anbefalingen om å innføre karantenebestemmelser mellom Nord- og Sør-Norge støttes av fylkesmannen i Troms og Finnmark, Elisabeth Aspaker

- Så langt er vi i en annen fase enn resten av landet når det gjelder smittespredning. Med små kommuner og sårbare helsetjenester har vi forståelse for at kommunene ønsker å beskytte seg.

Elisabeth Aspaker, fylkesmann i Troms og Finnmark Foto: Marius Fiskum

- Vi har spilt inn til Helsedirektoratet at det vil være hensiktsmessig med felles karanteneregler for Nord-Norge. Fylkesmannen vil etter dette forholde seg til det sentrale myndigheter beslutter, sier Aspaker i en pressemelding. 

På oppdrag fra Helsedirektoratet, har Fylkesmannen i Nordland og Troms og Finnmark samlet inn kommunenes vedtak. Disse skal nå systematiseres og kontrolleres mot smittevernloven.

Justisdepartementet skriver i en e-post til Dagens Medisin at departementet jobber så raskt som mulig og håper å kunne legge frem en veileder til lokale karantenetiltak snarlig.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!