AMERIKANSKE TILSTANDER: USA står nå overfor store utfordringer fordi man har ventet så lenge med å sette i gang folkehelsetiltak, skriver skribent og lege Christer Mjåset fra USA. Foto:

USA ventet lenge med tiltak for folkehelse – nå sliter mange sykehus

Det begynner å gå opp for amerikanerne at man må holde seks fots avstand for å stagge korona-epidemien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

ANALYSE: Christer Mjåset, nevrokirurg, forfatter og tidligere fagforeningsleder. Jobber nå ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston/USA.

«SOCIAL DISTANCING» er det alle snakker om her i Boston-området etter at korona-panedemien nå har nådd alle femti stater. Noen praktiserer dette mer enn andre.

Et godt eksempel er min huseier som ba meg legge noen brev jeg skulle levere til ham, på trappen hans. Ved at jeg ringte på og deretter gikk min vei, mente han vi kunne klare å holde tilstrekkelig med avstand, som her i USA er på seks fot.

ST. PATRICK’ DAY. Det er veldig få som likevel praktiserer dette så strengt. Forrige helg var det St. Patrick’ Day i Boston. Borgermesteren avlyste den årlige paraden, men likevel stimlet folk sammen i barene for å feire dagen. Dette har gjort at man i stadig økende grad har fått forordninger fra guvernøren av Massachusetts om å begrense hvor man kan ferdes og om hvilke forretninger som kan holde åpent.

Fra i dag, 24. mars, er det besluttet å stenge alle bedrifter som ikke er «essensielle», som matbutikker og apoteker. Samtidig er det gitt en sterk anbefaling om å holde seg hjemme frem til 7. april og begrense all unødvendig aktivitet.

Profil

Christer Mjåset fikk for 2019-2020 «Harkness Fellowship in Health Policy and Pratice», og arbeider ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston.Han er nevrokirurg og ansatt ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved UiO – samt Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjelletthelse (FORMI) ved Oslo universitetssykehus.Han har vært leder for Yngre legers forening og visepresident i Legeforeningen.

Dette gjelder nå én av fire amerikanere. Verst er det i New York State, Illinois og San Fransisco-området, der en strengere «lockdown» allerede har vart noen dager.

UNIVERSITETENE STENGT. «Social distancing» har også hatt noe å si for amerikanske universiteter, der de aller fleste studentene bor på universitetsområdet.

Harvard University og Massachusetts Institute of Technology var blant de første som var ute og meddelte at alle måtte flytte ut helgen 14.-15. mars. De resterende forelesningene i semesteret skal nå tilbys på videooverføring. Dette gjelder nå stort sett over hele USA.

I USA er det imidlertid ikke slik at alle studenter har et hjem å flytte tilbake til. Noen har kanskje ikke engang råd til mat. De får økonomisk hjelp fra universitetet, og dette hjelper dem gjennom hverdagen. Universitetene gjør nå enkeltunntak fra student til student, og enkelte får lov til å bli værende igjen dersom de av økonomiske årsaker ikke har noe sted å dra. Dette gjelder også utenlandsstudenter som har vanskeligheter med å komme seg til eget hjemland.

BARNESKOLER. Samme utfordring har vist seg ved stenging av de offentlige skolene. 22 millioner amerikanske barn får mat, eller mat til redusert pris, på skolen fordi foreldrene har dårlig råd.

Fra stat til stat ser man på ulike måter å takle dette på. Noen holder kun kafeteriaen åpen, andre sender ut matkuponger til dem som berøres hardest. Dette finansieres av flere lokale veldedighetsorganisasjoner, men også Kongressen jobber med tiltakspakker for familier som er dårlig stilt.

TOALETTPAPIR. Også i Boston går det tomt for toalettpapir. Det ser ut til å være et internasjonalt fenomen at folk kjøper opp slike varer i krisetider. Det er likevel godt med mat i butikkene, og alle får kjøpt det de skal.

Leveringsgiganten Amazon Prime har også gode dager, men med alle de strenge karantenetiltakene begynner det å se alvorlig ut for mindre amerikanske bedrifter.

Forrige uke nådde antallet arbeidsledige 280.000, som er det høyeste på to og et halvt år. Samtidig spås det at tallet kan nå så høyt som flere millioner innen kort tid om utviklingen fortsetter.

Dette er en av grunnene til at Kongressen nå har blokkert en $1.8 trillioner stor stabiliseringspakke fra Trump-administrasjonen til næringslivet. Det følger ikke med nok betingelser om at bedriftene ikke skal si opp flere arbeidere og kun berike seg selv.

GOD OPPSLUTNING FOR TRUMP. Opp i alt dette holder president Donald Trump sine daglige pressekonferanser. I går brukte han lang tid på å fortelle at han hadde tapt mange milliarder på å bli president, men at det var verdt det – han var nemlig glad for at det er han som nå styrer USA.

I den demokratiske staten Massachusetts er det mange som ikke orker synet av ham. Men oppslutningsmessig holder han seg stabilt på rundt 43 prosent, mens litt over 50 prosent syns at han ikke gjør en god jobb.

«WAR-TIME PRESIDENT». De fleste har også bitt seg merke i at Trump kalte seg selv «war-time president» i forrige uke. Det betyr i det minste at han har skjønt alvoret i situasjonen, noe det lenge så ut til at han ikke hadde gjort.

Men det kan være vel sent. USA står nå overfor store utfordringer fordi man har ventet så lenge med å sette i gang folkehelsetiltak. Mange sykehus har fortsatt ikke testsett. Det er store mangler med hensyn til smittevernutstyr. Og sykehusene mangler både senger og respiratorer.

«I want America to understand — this week, it’s gonna get bad», sa US Surgeon General, Jerome Adams på direkte tv i går.

Det er ingen amerikanere som tviler på dette lenger.

Powered by Labrador CMS