Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Norsk Luftambulanse AS og Babcock Scandinavian AirAmbulance AS, har begge innført en rekke omfattende tiltak for å redusere risiko for smitte og beredskapsavbrudd. Foto: SAA/Johnny Vaet Nordskog

Luftambulansetjenesten rigger seg for koronakrise

Luftambulansetjenesten forbereder seg på at SARS-CoV-2-pandemien vil sette deler av tjenesten ut av spill.

Publisert: 2020-03-24 — 09.32

 

Til nå har beredskapen vært tilnærmet normal, men det vil endre seg dersom for mange av tjenestens nøkkelpersoner blir smittet eller må i karantene, skriver Luftambulansetjenesten (LAT) HF i en pressemelding. 

Øyvind Juell er adm.dir i Luftambulansetjenesten HF.

 

- Ingen vet med sikkerhet hvordan pandemien vil påvirke tjenesten. Situasjonen endres fra dag til dag. Tiltak i luftambulansetjenesten må derfor tilpasses de endringene som kommer, og vurderes ut fra hva som er mulig å få til. Folk i og rundt tjenesten viser en imponerende innsats. Det er stor vilje, oppfinnsomhet og smidighet i alle ledd, sier administrerende direktør i LAT HF, Øyvind, Juell.

Sårbar tjeneste

Leger, sykepleiere, redningsmenn, piloter og teknikere, samt de som koordinerer tjenestens fly er svært spesialiserte og personell som ikke kan erstattes på kort varsel.

- Det gjør tjenesten ekstra sårbar for et så smittsomt virus som Covid-19. De siste ukene har derfor alle ledd i tjenesten jobbet målrettet med en lang rekke tiltak for å sikre en best mulig beredskap under pandemien, heter det videre

Har iverksatt tiltak

Folk i og rundt tjenesten viser en imponerende innsats. Det er stor vilje, oppfinnsomhet og smidighet i alle ledd.
Øyvind Juell, administrerende direktør i LAT HF,

Norsk Luftambulanse AS og Babcock Scandinavian AirAmbulance AS har begge innført en rekke omfattende tiltak for å redusere risiko for smitte og beredskapsavbrudd.

Blant annet skal de som jobber i tjenesten blir isolert fra andre besetningsmedlemmer ved mistanke om smitte. Babcock skjermer et ekstra ambulansefly i Sverige som kan settes inn både i Norge og Sverige. Det er også  kjøpt inn enmannsisolat (smittevernkuvøse) for transport av pasienter med koronasmitte i alle deler av landet.

I tillegg har Universitetssykehuset Nord Norge (UNN) etablert eget smitteteam som kan rykke ut til koronasyke pasienter med transportkuvøse i bil, båt og helikopter.

Forbereder seg på å prioritere

Ved redusert beredskap og kapasitet vil følgende prioriteringer bli gjort i samråd med regionale helseforetak, sykehus og operatører: 

 • Fly og helikopterressurser vil bli prioritert til de stedene hvor kapasiteten er mest kritisk, basert på medisinsk behov og mangel på andre alternative transportmuligheter.
 • Det vil bli strengere prioritering av hvilke oppdrag som skal flys.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!