Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Vidar Sandnes

FHI-direktøren: – Ikke involvert i beslutningen om å stenge grensene

Leder for Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg, bekrefter overfor Dagens Medisin at FHI ikke var involvert i beslutningen om å stenge grensene.

Publisert: 2020-03-19 — 15.58
Denne artikkelen er over ett år gammel.


Som Dagens Medisin skriver torsdag, går sjefepidemiolog i det europeiske smittevernkotnoret Johan Giesecke hardt ut mot den norske regjeringen for å ha trosset rådene de fikk fra sine egne fageksperter om hvilke koronatiltak Norge skulle innføre.

Leder for Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg, bekrefter overfor Dagens Medisin at FHI ikke var involvert i beslutningen om å stenge grensene.

Hun viser også til at de ga regjeringen råd om å ikke bruke svært inngripende tiltak, men sa også at andre tiltak kunne være aktuelle etter hvert som epidemien utviklet seg.

I risikovurderingen som ble laget i slutten av uke 10, redegjør FHI for at kunnskapsgrunnlaget for en rekke inngripende tiltak er for svakt.

–  I vår risikovurdering som baserte seg på status for utbruddet i Norge i slutten av uke 10, beskriver vi flere faser og hvilke tiltak som bør vurderes i hver fase av epidemien. Vi skriver også at overgangen mellom en fase med import av enkelttilfeller som kan spores til utlandet og innenlands smitte som er knyttet til disse, og en fase der det pågår smitte innenlands som ikke kan spores, ikke er skarp, heter det i en epost fra FHIs kommunkasjonsavdeling, som videreformidler Stoltenbergs svar:

– Da risikovurderingen ble utarbeidet mente vi at vi var i epidemiens første fase. Da rådet vi ikke til bruk av svært inngripende tiltak. Vi skrev der at enkelte kontaktreduserende tiltak kan være aktuelle fra den andre fasen, mens andre tiltak er mer aktuelle senere i epidemien, heter det fra Stoltenberg.

– Vi redegjør også for at kunnskapsgrunnlaget for en rekke inngripende tiltak mot koronavirus er svakt, og vi drøfter de etiske sidene ved inngripende tiltak som å stenge skoler og barnehager.

– Situasjonen endret seg raskt 10. mars da det ble åpenbart at vi hadde pågående smittespredning i befolkningen som ikke kunne spores ut av landet, og da Helsedirektoratet 12. mars besluttet stengning av skoler og barnehager deltok vi i et møte om utforming av tiltaket for at det skulle kunne gjennomføres på en forsvarlig og best mulig måte. Mange andre land har valgt å gjøre det samme.

–  Vi har forståelse for beslutningen i den situasjonen Norge befinner seg i, og gjør nå løpende vurderinger av om tiltaket fungerer, bør justeres eller oppheves. Vi samarbeider tett med Helsedirektoratet og kommuniserer vurderingene fortløpende.

– Beslutningen om å stenge grensene har FHI ikke vært involvert i, avslutter Stoltenberg.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!