Skjermdump, videostream Foto: Regjeringen.no

– EU-kommisjonen har innlemmet EØS-landene i eksportrestriksjoner

Helse- og omsorgsministeren la under dagens pressekonferanse frem hytteforbud og en løsning på at beskyttelsesutstyr be stoppet ved transport gjennom EU.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Utenriksdepartementet har jobbet intenst med å finne en løsning på forordningen som førte til at det ikke var lov å frakte kritisk utstyr til landene utenfor EU, sa Helse- og omsorgsminister Bent Høie under torsdagens pressekonferanse.

– Dette viser at EU og EØS-landene står sammen. EU er tydelig på at det var ikke deres intensjon at vi skulle stå utenfor dette.

Høie viste også til at de har en nyhet ikke alle vil synes er god.

– Dette er en beslutning jeg håpet vi ikke måtte ta. Vi vil forby opphold på kommuner utenfor egen kommune. Det er dessverre noen som ikke har fulgt våre oppfordringer. Syv av ti fylkesmenn anbefalte oss i dag å innføre denne forskriften.

Høie viste til at det handler om hensyn til de små kommunene som har veldig mange fritidseiendommer. Det finnes ett unntak.

–Familier som har en smittet person i husstanden de la de friske familiemedlemmene oppholde seg på hytta. Dette vil forhindre at smittede familiemedlemmer sprer smitten i familien.

Helsedirektoratet presenterte også et utkast til hvordan pasienter skal prioriteres i sykehusene. Høie presiserte at dette er et førsteutkast, som skal ferdigstilles neste uke.

Blant tiltakene er at planlagte operasjoner skal opphøre med noen unntak.

Les utkastet her.

Powered by Labrador CMS