DUGNAD: Næringslivet ble oppfordret til å bidra til smittevernutstyr til sykehus og kommuner. Foto: Colorbox

Har fått flere hundre henvendelser fra næringslivet

De regionale helseforetakene gikk forrige uke ut og ba næringslivet om å bidra med smittevernutstyr. Mange har tatt kontakt.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Sykehusinnkjøp HF, som koordinerer innsamlingen av smittevernutstyr fra næringslivet, skriver i en e-post til Dagens Medisin at de per 15. mars hadde fått nærmere 300 henvendelser, etter at de regionale helseforetakene (RHF) gikk ut og ba om bidrag.

- Henvendelsene er spredt over områdene smittevern og medisinsk utstyr, tester, lab, medisinskteknisk utstyr, IT-løsninger, forbruksmateriell til intensivbehandling med mer, skriver kommunikasjonsrådgiver Aslak Ballari.

Sykehusinnkjøp har satt opp et team internt som jobber med å følge opp henvendelsene som kommer, samt kvalitetssikre informasjonen.

- Disse følger også opp aktuelle leverandører.

Fordelingen av utstyr ut til sykehusene og kommuner er det RHF-ene og Helsedirektoratet som står for.

- Vi bistår med å skaffe på nasjonalt nivå. Vårt mandat er å anskaffe mest mulig utstyr innenfor smittevern og legemidler, i tillegg til våre øvrige og ordinære oppgaver på andre områder, avslutter Ballari.

Stort og smått

Innkjøpssjef i Helse Nord RHF, Rune Sætermo, sier til Dagens Medisin at han har fått mellom 15 og 20 henvendelser til nå.

- Vi har fått henvendelser om stort og smått, alt fra noen pakker med hansker til store forsyninger av munnbind, sier han.

Sætermo forteller videre at utstyret fordeles videre til der behovet er størst.

- Når det gjelder de mindre kvantaene, ser vi på hvor utstyret befinner seg. De større forsyningene fordeles nasjonalt.

Sætermo erkjenner at det kan være en risiko for hamstring, også blant sykehusene, men forsikrer at det er gitt klare føringer for at dette ikke skal skje.

- Vi fokuserer på å fordele så godt og rettferdig som mulig, avslutter han.

Flere henvendelser

Helse Midt vil ikke si noe konkret om hvor mange henvendelser som har kommet, men bekrefter at de gjennom helga har fått flere.

- Dette koordineres av Sykehusinnkjøp, sier kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås.

Helse Vest og Helse Sør-Øst har ikke besvart henvendelsen fra Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS