Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
MOT STRØMMEN: Myndighetene i Storbritannia mener at stenging av skoler vil kunne påvirke negativt ved at foreldre til barn også må holde seg hjemme. Foto: Getty Images

Derfor venter britene med å innføre strenge koronatiltak

Britiske myndigheter avventer å iverksette den den nasjonale planen for å håndtere Covid-19-utbruddet. I en analyse fra Center for Global Development (CDG) forklares det hvorfor.

Publisert: 2020-03-15 — 14.45

 

Storbritannia har, i motsetning til i mange andre europeiske land, besluttet å holde skolene åpne. Skottland har forbudt store samlinger med over 500 mennesker, men også her vil skolene forbli åpne, i alle fall foreløpig.

I en analyse fra Kalipso Chalkidou, forsker og direktør for global helsepolitikk ved Center for Global Development (CDG), gjøres det et forsøk på å forklare for publikum og mediene, hva som ligger til grunn for den britiske regjeringens beslutninger.  

Kritisert

Den britiske regjeringens tilnærming er blitt kritisert av mange, inkludert den tidligere helsesekretæren og redaktøren av The Lancet.

Kalipso Chalkidou, forsker og direktør for global helsepolitikk ved Center for Global Development (CDG) Foto: CGD

Myndighetene har, på sin side, argumentert med at store ansamlinger av folk ikke er kritisk for smitteoverføring, og lener seg på medisinske og vitenskapelige rådgivere.

Tvert imot hevdes det at stenging av skoler vil kunne påvirke negativt ved at foreldre til barn også må holde seg hjemme. I tillegg vises det til atferdsvitenskap som peker på at for restriktive tiltak kan virke mot sin hensikt fordi folk kan bli lei og heller ignorere rådene som blir gitt.

- Tidspunktet for restriktive tiltak er avgjørende for at man skal lykkes, argumenteres det.

Myndighetene i Storbritannia tar likevel høyde for at tiltak for «sosial distansering» vil kunne komme etter hvert. Allerede har de signalisert at de vil anmode eldre om å isolere seg og at forbud mot store folkeansamlinger vil komme.

Store mørketall

Med 798 tilfeller og 11 dødsfall (per 13. mars) har Storbritannia færre koronatilfeller enn europeiske land med tilsvarende størrelse, som for eksempel Spania, Tyskland og Frankrike, også sammenlignet med mindre land som Nederland og Danmark.

Det er dog konsensus om at man må regne med store mørketall, heter det i analysen fra CGD. Nå skal man skalere opp antall tester til opptil 10.000 per dag, noe som vil gi ekspertene en bedre ide om det faktiske antall smittede.

Oppdatert: Helsedepartemenetet i Storbritannia sier ifølge Sky News at 14 nye personer har mistet livet det siste døgnet etter å ha fått påvist covid-19, noe som fører totalen opp i 35 personer. Det meldes også om at 1372 personer har testet positivt.

Stor usikkerhet

Tidspunktet for restriktive tiltak er avgjørende for at man skal lykkes
Center for Global Development

Hva er bevisene som ligger til grunn for den britiske regjeringens tiltak – eller mangel på tiltak - og kommuniseres de tøffe avveiningene som blir gjort godt nok ut til allmennheten og kritikerne? spørres det i analysen.

- Det korte svaret er at vi ikke vet. Når det gjelder stenging av skoler, er det motstridende svar på om det vil gjøre med skade enn godt. Og dette gjenspeiler kanskje de varierte tiltakene blant EU-land. Mens de fleste velger å stenge, velger andre, som Storbritannia, Nederland, Romania, Finland og Sverige, å holde skolene åpne foreløpig.

CGD-analysen viser også til at koronaviruset ikke ser ut til å forårsake alvorlig sykdom blant barn. Per 13. mars var færre enn 0,9 prosent av tilfellene barn, og det har ikke vært noen omkomne blant barn under 10 år.

Kommunikasjon viktig

Analysen konkluderer ikke om det er riktig eller galt å følge i fotsporene til de fleste europeiske land. Men skriver at «i en tid med stor usikkerhet er det avgjørende for regjeringen å formidle hva som ligger bak de planene som iverksettes»

- Å kommunisere ut hvilke bevis som underbygger regjeringens handlinger er viktig og betryggende. Å gå ut med bevisene og usikkerheten rundt dem, sammen med de avveininger og tøffe valg som regjeringen og hver enkelt av oss står overfor i de daglige rutinene våre, er også essensen for å opprettholde offentlig tillit og støtte. I kampen mot Covid-19 kan regjeringens evne til å kommunisere og forklare begrunnelsen bak sine beslutninger ende opp med å bli enda viktigere enn de begrensede og usikre bevisene som styrer beslutningene.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Olav Nyttingnes 16.03.2020 11.19.52

  Postdoc

  Hvis 11 er døde og hadde koronasmitte kan man enkelt gjøre et grovt overslag over forekomsten av smitte basert på data fra Kina og Italia. Når helsevesenet ikke er overbelastet dør ca 1 % av smittede og det skjer knappe 18 dager etter at de ble smittet. For hver døde, var det altså 100 smittede for 2,5 uker siden. Med 11 døde blir det 1100 smittede for 18 dager siden. Så kan man se hvor mange smittede som var kjent for 3 uker siden, og få en antydning av antall ukjente smittede da. Så kan man sette inn en spredningsfrekvens, for eksempel fordoblingstid, og gjøre et overslag over antall smittede i dag. Et forsiktig anslag på fordoblingstid kan være 6 dager. Da kan man forvente at britene hadde 2200 smittede for 12 dager siden, 4400 smittede for 6 dager siden og 8800 smittede i dag - altså ca 800 smittede per døde. Denne beregningsmåten har mange forutsetninger, og ble foreslått her https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!