Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Illustrasjon: Getty Images

SLV forbyr eksport av pneumokokkvaksine

Pneumokokkvaksinen er det første preparatet som er satt opp på listen over legemidler som ikke kan parallelleksporteres fra Norge.

Publisert: 2020-03-11 — 15.12
Denne artikkelen er over to år gammel.
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. Foto: Legemiddelverket

Parallelleksport betyr at legemidler som er pakket, produsert og importert til Norge for salg i det norske markedet, eksporteres av legemiddelgrossist til et annet land.

Pågående mangelsituasjon
Ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket (SLV), begrunnes eksportforbud på pneumokokkvaksine (pneumokokk, renset polysakaridantigen) med en pågående mangelsituasjon.

– Vi må være sikre på at det vi nå har i Norge forblir i Norge. Når det er sagt ønsker vi å ha færrest mulige legemidler på forbudslisten. Meldeplikten og meldelisten er nå viktige hjelpemidler for å finne ut av hva som skal på forbudslisten.

– Hva er de viktigste kriteriene for å vedta forbud mot parallelleksport av et legemiddel?

– Det viktigste kriteriet er nettopp det at det er en konkret mangel på legemidlet. Denne forbudslisten omhandler først og fremst virkestoff. I noen tilfeller kan det være mangelsituasjoner, men samtidig finnes det alternativer slik at det ikke kreves eksportforbud, sier Madsen.

Nye krav til grossistene
Dagens Medisin skrev i forrige uke om en ny forskriftsendring som gjør at legemiddelgrossister nå har meldeplikt for enkelte legemidler før de kan parallelleksporteres ut av Norge. Legemiddelverket må i løpet av tre dager vurdere, ut ifra den totale lagerstatusen i landet, om legemiddelet som ønskes parallelleksportert skal føres opp på en liste med legemidler som det ikke er tillatt å parallelleksportere.

Legemiddelverkets oversikt, som sist ble oppdatert 9. mars, viser at det er 23 ulike legemidler som er nå er underlagt meldeplikt, mens det foreløpig kun er pneumokokkvaksinen som er underlagt eksportforbud. Ingen legemidler er foreløpig satt på rasjoneringslisten, som gir oversikt over restriksjoner på salg og utlevering av bestemte legemidler hvis det er fare for folkehelsen.

Liste over produkter med parallelleksportforbud og liste over produkter med meldeplikt kan finnes på Legemiddelverkets nettsider.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!