BEREDSKAP: Bent Høie åpner korona-verktøykassen og sier ja til meldeplikt for enkelte legemidler. Foto:

Innfører meldeplikt for legemidler på grunn av koronaviruset

Nå åpnes korona-verktøykassen: - Reglene bidrar til at de legemidlene som faktisk er i Norge og er tiltenkt den norske befolkningen forblir i landet og fordeles så likt som mulig, sier Bent Høie. 

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Som Dagens Medisin skrev tidligere denne uken, fikk Helsedirektoratet og Legemiddelverket grønt lys av Helse og omsorgsdepartementet (HOD) til å lage et regelverk som skal redusere faren for legemiddelmangel og forhindre hamstring. 

Men Steinar Madsen i Statens legemiddelverk ville ikke spå om eller nå et slikt regelverk ville rulles ut.

Fredag ettermiddag kommer det imidlertid melding om at verktøykassen åpnes opp for legemidler.

«Helsedirektoratet og Legemiddelverket anbefaler at hjemmelen tas i bruk for legemidler. Helse- og omsorgsdepartementet har derfor i dag fastsatt en forskrift som følger opp denne anbefalingen» skriver HOD i en pressemelding.

- Forskriften er et tiltak for å imøtekomme tendenser til oppbygging av legemiddellagrene i Europa og verden som følge av koronavirusutbruddet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

- Reglene bidrar til at de legemidlene som faktisk er i Norge og er tiltenkt den norske befolkningen, forblir i landet og fordeles så likt som mulig når det er nødvendig for å sikre den norske befolkningen tilgang til legemidler, fortsetter han.

Det er besluttet å innføre meldeplikt for enkelte legemidler for legemiddelgrossister før parallelleksport kan finne sted.

Legemiddelverket må i løpet av tre dager vurdere, ut ifra den totale lagerstatusen i landet, om legemiddelet som ønskes parallelleksportert skal føres opp på en liste med legemidler som det ikke er tillatt å parallelleksportere.

Legemiddelverket kan også vedta forbud mot parallelleksport av enkelte legemidler uten forutgående melding fra grossist.

Forskriften inneholder også en bestemmelse som gir Legemiddelverket adgang til å rasjonere legemidler fra grossist og apotek. Behovet for rasjonering vurderes kontinuerlig av Legemiddelverket og Helsedirektoratet. Legemidler som underlegges rasjonering vil føres på liste av Legemiddelverket hvor type restriksjon også vil fremkomme.

Powered by Labrador CMS