En dansk lege som jobber ved Oslo universitetssykehus er i Danmark fradømt retten til å inntil videre motta, administrere eller på annen måte håndtere offentlige eller private midler øremerket forskning. Foto:

Lege dømt for grovt bedrageri i Danmark – ansatt ved OUS

Byretten i København fant onsdag en 54-årig mannlig lege skyldig i grovt bedrageri overfor to danske sykehus mellom 2007 – 2013. Han er i dag ansatt ved OUS.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


Legen, som er navngitt i danske medier, er dømt til fengsel i to år og seks måneder.
Retten uttaler at de ved straffeutmålingen har lagt vekt på at det er skjerpede omstendigheter, blant annet ved at de straffbare handlingene har vært systematiske og «særlig planlagte», og at han har misbrukt sin stilling på to sykehus.

Konfiskerte 3,7 millioner
I dommen fradømmes mannen også til å inntil videre motta, administrere eller på annen måte håndtere offentlige eller private midler øremerket forskning.

Dagens Medisin har kontaktet den dømte hjertelegen, Kristian Wachtell, som står oppført som ansatt ved kardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Wachtell bekrefter at han er den samme som er dømt i Københavns byrett til å miste retten til å forvakte midler til forskning. Man han vil ikke kommentere saken ut over dette, og dermed heller ikke fortelle hvorvidt han har informert sin arbeidsgiver.

Det ble konfiskert 3.778.941,41 danske kroner hos Wachtell, ifølge dommen.

Han skal ha tuklet med blodprøve-kontrakter, der det samlet er sendt 3,7 millioner kroner til et sveitsisk selskap, som aldri utførte prøvene – og som ifølge politiet skal være i slekt med legen, skriver dr.dk.
Skal ha kjøpt verdipapirer
Ifølge dommen er den del av pengene som er overført fra sykehusene til Sveits, brukt til å kjøpe verdipapirer. Retten fant også å kunne bevise at det var en stråmann som opprettet selskapet i Sveits på vegne av den nå dømte hjertelegen.

Wachtell var ikke tilstede i Byretten i København, men hans forsvarsadvokat Arvid Andersen anket dommen på stedet. Forsvarsadvokaten forsøkte å opprettholde navneforbudet. Dette ble avvist av rettsformann Elisabeth Larsen, skriver dr.dk.

Wachtell er ikke fradømt retten til å jobbe som lege.

Kommunikasjonsdirektør Børge Einrem bekrefter overfor Dagens Medisin at legen jobber ved Oslo universitetssykehus.
Vi har torsdag morgen stilt OUS flere spørsmål, om hvorvidt de var klar over dommen, og om legen har hatt ansvar for forskningsmidler ved sykehuset, blant annet. Einrem svarer at de vil komme tilbake med svar.

Powered by Labrador CMS