Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Måtte verifiseres

Resistensekspert ved UiT mener resultatene på studier av antibiotikabehandling av modic-pasienter måtte verifiseres. – Det er forbilledlig at forskerne i Oslo har gjort det, sier professor Gunnar Skov Simonsen.

Publisert: 2020-01-24 — 11.36

Dagens Medisin har omtalt AIM-studien som undersøkte antibiotikabehandling av modic-pasienter konkluderte med at det ikke var klinisk signifikant effekt av slik behandling - og at det er strid blandt norske og internasjonale forskere om resulatet.

– Da jeg så resultatene fra de danske studiene, tenkte jeg at uavhengige forskere må verifisere dette før vi kan legge vekt på resultatene. Det er forbilledlig at forskerne i Oslo har gjort det, sier Gunnar Skov Simonsen, professor ved Institutt for medisinsk biologi ved UiT – Norges arktiske universitet og avdelingsleder for mikrobiologi og smittevern ved UNN.

KRITISK: – Da jeg så resultatene fra de danske studiene, tenkte jeg at uavhengige forskere må verifisere dette før vi kan legge vekt på resultatene, sier Gunnar Skov Simonsen, avdelingsleder for mikrobiologi og smittevern ved UNN. Foto: Lars Åke Andersen

Simonsen jobber blant annet med rapporten NORM/NORM-VET som beskriver antibiotikaresistens og bruk av antibiotika hos mennesker og dyr i Norge. Han er enig med forskerne på OUS når det gjelder valg av antibiotikum i studien.

LES OGSÅ: Sist utgave av rapporten kom i september 2019

– I de danske studiene brukte de kombinasjonen av amoxicillin og klavulansyre. Sistnevnte inkluderes for å hemme produksjon av betalaktamase. Bakterietypen som ble påvist i de danske studiene kan ikke produsere betalaktamase, og klavulansyre har derfor ingen relevans for å undersøke den påståtte kliniske effekten. Det er derfor mer rasjonelt å bare undersøke med amoxicillin, sier han. 

– Kritisk
Simonsen er sterkt kritisk til langvarig antibiotikabehandlingen av kroniske ryggpasienter ved privatklinikker i Norge og i Danmark.

– Pasienter med kroniske ryggsmerter har et svingende klinisk forløp, og mange typer behandling kan derfor framstå som effektive på kort sikt.

 – Fra et antibiotika-synspunkt er det viktig å understreke at antibiotika er noen av de mest verdifulle legemidlene vi har, og de skal derfor bare brukes på gode og veldokumenterte indikasjoner. Kroniske lave ryggsmerter er ikke en slik indikasjon. Alle medisiner har bivirkninger, og for antibiotika er det også viktig å unngå all unødvendig bruk for å begrense utviklingen av antibiotikaresistens.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!