Det nyoppdagede viruset gir i milde tilfeller symptomer som feber og nysing. I alvorlige tilfeller kan infeksjon føre til lungebetennelse og død. Foto: Getty Images/illustrasjonsfoto

Forventer flere tilfeller av nytt virus

Over 200 har så langt fått påvist coronaviruset og antallet forventes å stige.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Dette er en spesiell situasjon hvor det er oppdaget et helt nytt virus som kan skape alvorlig sykdom hos mennesker, men som vi ikke vet omfanget og alvorligheten av ennå, sier lege Trine Hessevik Paulsen i Seksjon for vaksineforebyggbare sykdommer og tuberkulose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstuttet har nå publisert råd til helsepersonell om det nye viruset som først ble påvist i byen Wuhan i Kina på sine nettsider.

– Vi følger situasjonen og utviklingen, og vurderinger og tiltak som gjøres av internasjonale helsemyndigheter, sier Paulsen.

Forventer flere tilfeller

WHO rapporterte tirsdag at det nå er påvist fire tilfeller av smittede i andre land enn Kina. Den siste som fikk påvist sykdommen er en kinesisk kvinne i Korea. Alle de smittede har vært reisende som har vært i Kina. Så langt har 278 fått påvist smitte i Kina. Dette inkluderer seks døde. I tillegg til tilfellet i Korea er det påvist to tilfeller i Thailand og ett i Japan.

– Det er forventet at antallet tilfeller vil øke i dagene og ukene som kommer. De siste dagene er mange nye tilfeller påvist og vi tror det har sammenheng med økt tilgjengelighet for testing og økt testaktivitet, oppgir Paulsen.

Hun viser til at mange av de testede så langt kun utviser milde symptomer.

– Det tyder inntil videre på at viruset kan forårsake både mild og alvorlig sykdom. Det er for så vidt vanlig ved andre luftveissykdommer, som influensavirus. Det kan hende det skyldes at forhold hos dem som smittes avgjør hvor alvorlig sykdommen blir. Slike forhold vil det fremkomme mer informasjon om i tiden som kommer.

– Ikke usannsynlig

Tidligere har Folkehelseinstituttet definert sannsynligheten for smitte til Norge som ganske lav

– Hvor stor er faren for at viruset kommer til Norge?

– Det er vanskelig å anslå nå, men vi mener det ikke er usannsynlig at det kommer tilfeller til Norge, ettersom viruset har blitt påvist i flere land utover Kina. Vi ser også at det er påvist i flere byer innad i Kina. Vi lever i en globalisert verden med mye reiseaktivitet, derfor er det ikke uventet om det kommer tilfeller hit.

FHI opprettholder sin oppfordring om at helsepersonell bør være årvåkne.

– Om helsepersonell får kontakt med pasienter med tegn til lungebetennelse, ønsker vi at de kartlegger om pasientene har vært ute og reist og vært i Wuhan i Kina. Dersom det er tilfelle, bør det tas ekstra forholdsregler som for eksempel å kle seg i nødvendig smittevernutstyr og så videre.

– Hvor beredt er vi til å takle det hvis vi får et tilfelle her i Norge?

– Vi har gode beredskapssystemer i Norge, så vi burde kunne oppdage smitte tidlig og håndtere dette.

Det finnes per nå ingen forebyggende behandling, vaksine eller spesifikk behandling, så eventuelle smittede vil behandles for symptomer og eventuelle komplikasjoner.

Powered by Labrador CMS