Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde
Illustrasjon: Getty Images

SLV setter deksametason injeksjonsvæske på negativlisten

Selv om det i ett års tid har eksistert markedsført deksametason injeksjonsvæske på det norske markedet, er det fortsatt stor bruk av uregistrerte legemidler. Nå tar Legemiddelverket grep.

Publisert: 2020-01-17 — 11.51
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. Foto: Lasse Moe

Torsdag skrev Legemiddelverket (SLV) på sine nettsider at deksametason injeksjon fra 1. februar i år settes på den såkalte negativlisten. Deksametason injeksjonsvæske er et kraftigvirkende kortikosteroid som brukes ved en lang rekke alvorlige betennelsestilstander ved norske sykehus.

I praksis betyr vedtaket at apotekene ikke lenger kan levere ut uregistrerte legemidler med deksametason injeksjonsvæske uten at Legemiddelverket har godkjent en søknad om godkjenningsfritak.

Fortsatt høy bruk av uregistrerte legemidler
Tidligere fantes det ikke markedsførte legemidler med deksamtason injeksjonsvæske på det norske markedet. Deksametason 4mg/1ml (Dexavit) ble våren 2019 det første legemidlet av denne typen som fikk markedsføringstillatelse i Norge.

«På tross av dette har mange leger fortsatt å bruke uregistrerte legemidler. I desember 2019 utgjorde salget av uregistrerte legemidler 1/4 av det totale salget av deksametason injeksjon», skriver SLV.

– Innarbeidede rutiner og vaner
Ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i SLV, har ikke legemiddelmyndigheten noen umiddelbart gode forklaringer på hvorfor legene og sykehusene fortsatt bruker en stor andel uregistrerte legemidler.

– Det har nok med innarbeidede rutiner og vaner å gjøre, og at man har brukt et bestemt preparat over lengre tid. Men når det nå finnes et markedsført alternativ, regner vi med at kravet om godkjenningsfritak vil endre på dette, sier Madsen til Dagens Medisin.

– Hva er årsaken til at det ikke fantes registrerte alternativer før våren 2019?

– Det kan ikke vi svare på. Det er firmaene som søker om registrering av sine legemidler i Norge. At ingen søkte om norsk markedsføringstillatelse tidligere kan det være flere grunner til: Det kan ha vært lite salgsvolum som har gjort at de ikke har ønsket å ta den investeringen i Norge. Det koster jo å registrere et preparat i Norge og lage norske pakninger. Vi er nå glade for at vi har fått et registrert legemiddel med deksametason injeksjonsvæske.

– Adskillelig mer tungvint
– Har dere tro på at dette vedtaket vil øke bruken av det registrerte preparatet?

– Ja, for dette vil gjøre det adskillelig mer tungvint å bruke de uregistrerte legemidlene, ettersom man må vente på at søknaden om godkjenningsfritak behandles av oss før det uregistrerte legemidlet kan hentes ut. Vi antar at dette vil få betydelig effekt, sier Madsen.

SLV opplyser at apotekene må informere kunder som ønsker å bruke uregistrerte legemidler med deksametason injeksjonsvæske om at dette krever søknad som er godkjent av Legemiddelverket.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!