Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Mediene må være seg sitt ansvar bevisst

Det er et redaksjonelt ansvar å presentere et nyansert bilde. Når vi snakker om selvmord, har vi ikke råd til redaksjoner som sover på post.

Publisert: 2020-01-13 — 08.58
Elisabeth Sjølie

Innlegg: Elisabeth Sjølie, psykolog, Sortland

DET ER POSITIVT at mediene legger til rette for mer åpenhet om temaet selvmord. Det er også positivt at media gir innsyn i offentlige instanser som ellers er lite tilgjengelig for oss.

Det er derimot ikke positivt når medier skaper mistillit til det psykiske helsevesenet ved å kjøre redaksjonell enveiskjøring.

SKAPER MISTILLIT. I stedet for å gi et nyansert bilde av hvordan det psykiske helsevesenet imøtekommer menneskers behov ved selvmordsfare, presenterer mediene et snevert utsnitt. Det gis uforholdsmessig mye spalteplass til negative enkelthistorier, og påstander blir stående uimotsagt.

Overskrifter som «Hva hjelper det å rope hjelp, hvis ingen svarer?» og «Søk hjelp sier de, hvilken hjelp lurer jeg på?» gir grobunn til stor mistillit.

Det gis uforholdsmessig mye spalteplass til negative enkelthistorier, og påstander blir stående uimotsagt. Det psykiske helsevesenet er ikke perfekt, men langt ifra så dårlig som mediers utsnitt kan få oss til å tro

ANSVARET. Spesielt for mennesker med selvmordsfare er dette alvorlig. Tillit til at det finnes et godt hjelpeapparat representerer ofte noe helt essensielt – et håp. Håp om at man kan få hjelp og håp om at man kan få det bedre. Fravær av håp er også essensielt når et menneske velger å ta sitt liv.

Med all respekt for de som ytrer seg i mediene om mangler ved systemet – det er et redaksjonelt ansvar å presentere et nyansert bilde. Når vi snakker om selvmord har vi ikke råd til redaksjoner som sover på post.

FORMIDLINGEN. Det må formidles at selvmordsfare har den aller høyeste prioritet i det psykiske helsevesenet – og at vi har høyt utdannede profesjonelle som jobber med selvmordstanker og selvmordsfare i det daglige. Videre må det formidles at vi har profesjonelle som setter alt til side dersom de mistenker at det er fare for selvmord, og som opplever stor fortvilelse dersom en pasient tar sitt liv.

Det psykiske helsevesenet er ikke perfekt, men det er langt ifra så dårlig som mediers utsnitt kan få oss til å tro. I minnetalen til Ari Behn formidlet Maud Angelica viktigheten av å søke hjelp. Mediene rokker nå ved denne oppfordringen.

Ingen oppgitte interessekonflikter

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!