Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
OVERVÅKER SITUASJONEN: Statens legemiddelverk trekker flere modeller av hjertestartere fra markedet. Petter Alexander Strømme oppgir at legemiddelverket følger situasjonen nøye. Foto: Colourbox/illustrasjonsfoto

Trekker tilbake hjertestartere

Legemiddelverket forbyr omsetning og bruk av hjertestartere fra Telefunken og HeartReset.

Publisert: 2019-12-10 — 11.40
IKKE FÅTT MELDINGER: – Vi har ikke fått inn noen svikt-meldinger eller meldinger om uønskede hendelser, sier Petter Alexander Strømme i Statens legemiddelverk. Foto: SLV

Statens legemiddelverk har vedtatt at hjertestartere som er produsert og omsatt etter 18. juli 2016 av merkene Telefunken og HeartReset skal tas ut av bruk så raskt som mulig. Årsaken er at nederlandske myndigheter har avdekket at produsenten GGT Holding BV ikke har hatt gyldig sertifikat for bruk. Hjertestartere er definert som medisinsk utstyr, og det medfører krav om gyldig sertifikat fra et teknisk kontrollorgan.

Det er solgt 891 slike apparater i Norge, ifølge Legemiddelverket.

– Utstyret har ikke gyldig dokumentasjon. Sertifikater er trukket av det tekniske kontrollorganet og produsenten kan ikke garantere for at utstyret er sikkert og trygt og fungerer slik det er ment, sier Petter Alexander Strømme i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

– Overvåker situasjonen

– Vi har ikke fått inn noen svikt-meldinger eller meldinger om uønskede hendelser, men vi oppfordrer om at det meldes inn til oss om det har skjedd noe. Oss bekjent er det heller ikke meldt inn noen saker andre steder i Europa, sier Strømme.

Det er nederlandske myndigheter som har ført tilsyn og avdekket feilen, som gjelder en nederlandsk produsent.

– Vi overvåker situasjonen nøye. Vi har kontakt med det europeiske nettverket og har bestemt at norske distributører må tilbakekalle utstyret. Det må gjøres snarest mulig, og senest innen tre måneders-fristen, sier Strømme.

Fristen for å stoppe bruken er satt til 6. mars 2020.

Dette er modellene som nå trekkes tilbake, med tilhørende batterier:

 • Telefunken HR1 og FA1
 • HeartReset HR1 og FA1

Hjertestarterne har serienummer 1629015177-1839589023.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!