Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Onkologer og forskningsmiljø ut mot lovfesting

– Tiden er overmoden for evaluering av systemet.

Publisert: 2019-12-06 — 11.06

Dette skriver flere toneangivende onkologer i det norske kreftmiljøet, samt representanter for forskningsmiljøene og Kreftforeningen, i en kronikk i Aftenposten.

Her går de hardt ut mot lovforslaget om å lovfeste at det er de regionale helseforetakene som skal være ansvarlige for å ta stilling til hvilke behandlinger og metoder som skal tilbys av spesialisthelsetjenesten.

Fredrik Schjesvold (bildet) , leder Oslo myelomatosesenter og Norsk myelomatosegruppe er en av forfatterne av innlegget i Aftenposten sammen med et et knippe onkologer, representanter for forksningsmiljøene og Kreftforeningen: Anne Lise Ryel, Daniel Heinrich, Jónas Einarsson, Steinar Aamdal, Andreas Stensvold, Odd Terje Brustugun, og Harald Holte. Foto: Vidar Sandnes

 –  Mangelen på avstand mellom de som er mest opptatt av pris og de som har ansvar for fag, påvirker beslutningene om hvem som får behandling, skriver de i kronikken.

– Det er ingen distanse mellom de som skal ta avgjørelsene (Beslutningsforum), de som skal lage analysene (SLV) og de som skal forhandle rabatter med firmaene (Sykehusinnkjøp). Beslutningsforum består av dem som skal betale, det vil si direktørene for de fire regionale helseforetakene. SLV skal være den nøytrale faginstans som vurderer kostnad og nytte av behandling.

Dette forutsetter avstand til de øvrige aktører, men i praksis er det nært samarbeid mellom de tre aktørene, heter det i innlegget, der forfatterne også skriver at «tiden er overmoden for å gjøre en grundig evaluering av dette, slik det flere ganger er blitt foreslått på Stortinget. Å lovfeste et så lukket og omdiskutert system før dette skjer, vil være til skade for norske pasienter», heter det videre

I innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen som kom denne uken, kommer det også frem at systemet for nye metoder nettopp skal evalueres.

– Flertallet mener det bør gjennomføres en evaluering av dagens organisering av og saksbehandling i systemet. En slik evaluering kan gi innsikt i og bidra til videreutvikling av systemet som innebærer bedre løsninger for innføring og bruk av metoder i spesialisthelsetjenesten, og bedre ivaretakelse av de hensyn systemet er tuftet på, heter det i innstillingen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!