Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
– De to viktigste endringene vi nå ønsker å se i kommende anbudsperiode er at pasientene bruker andre behandlinger enn Genvoya, og at klinikerne tenker generisk bytte der det er mulig, sier seniorrådgiver Erik Hviding i Sykehusinnkjøps divisjon for legemidler. Foto: Vidar Sandnes

– Må ta hensyn til både klinikk og samfunnsøkonomi

Sykehusinnkjøp fremhever to områder som potensielt kan sikre ytterligere besparelser på hiv-legemidler på opptil 50 millioner kroner årlig.

Publisert: 2019-11-22 — 15.59

Fredag publiserte Sykehusinnkjøp resultatene fra årets anbud på hiv-legemidler, som vil være gjeldende fra 1. desember i år.

Ifølge Erik Hviding, seniorrådgiver i Sykehusinnkjøps divisjon for legemidler, går man I årets anbud for å følge de anbefalte retningslinjene for behandling av hiv-pasienter, som nå er integrasehemmere.

– Det er nå tre stykker å velge mellom, hvorav to også var rangert i anbudet som var gjeldende fra 1. september i fjor. I fjor var det en proteasehemmer som vant anbudet, men den ble tatt ut av de norske retningslinjene i februar i år. Den er i praksis fjernet fra årets anbefalinger fra mars i år, sier Hviding til Dagens Medisin.

Mener hensyn til klinikk går først
Han påpeker viktigheten av at klinikere nå er pragmatiske i sine vurderinger av hvilke hiv-legemidler pasientene skal stå på.

– Har du en god grunn til at pasienten ikke kan bruke legemidlene som er rangert som nummer én eller to, for eksempel at pasienten ikke kan ta tre tabletter eller om det er resistensproblematikk, kan man gå til tredjevalget. Det må tas hensyn til både klinikk og samfunnsøkonomi, og klinikk går først.

Ifølge Hviding har man gjennom årets hiv-anbud tilgjengeliggjort en god del nye og interessante hiv-legemidler.

– I praksis er alle nye hiv-legemidler nå med på anbefalingslisten. Dette inkluderer de nye to-medikamentregimene. De går foreløpig ikke inn som anbefalt førstelinjebehandling, men det kan komme endringer i løpet av vinteren, sier han.

Mener for mange bruker for dyr medisin
Seniorrådgiveren påpeker at man gjennom årets anbefalinger fraråder bruk av preparatet elvitegravir/kobicistat/emtricitabin/tenofoviralafenamid (Genvoya).

– Preparatet skaper en del problemer med tanke på interaksjoner, og er det absolutt dyreste legemiddelet tilgjengelig i dag. Bruken er heller ikke i henhold til de norske retningslinjene. Vi ser fortsatt at det er altfor mange pasienter som bruker det legemidlet, og 137 000 kroner årlig per pasient er en meget høy pris for en hiv-behandling som ikke engang er anbefalt, sier han, og legger til:

– Det er fortsatt mellom 600-700 pasienter som bruker Genvoya. Vi har sett noe nedgang siden det siste anbudet, men vi synes den nedgangen burde vært større.

– Skiller pristilbudene fra selskapene seg nevneverdig fra fjorårets anbud?

– Vi ser at firmaene på generelt grunnlag har senket prisene, og vi har også et bedre utvalg. Det vil alltid være slik at når det kommer anbudskonkurranser på nye områder, så vil det første anbudet aldri være det beste. Vi lærer for hvert år. 

«Byttetretthet»
– Fjorårets anbud skal ga gitt årlige innsparinger på 100 millioner kroner. Tyder det på at helseforetakene følger anbefalingene?

– Ja, veldig mange gjør det, men vi har sett en viss «byttetretthet» etter en stund, noe vi har full forståelse for. De to viktigste endringene vi nå ønsker å se i kommende anbudsperiode er at pasientene bruker andre behandlinger enn Genvoya, og at klinikerne tenker generisk bytte der det er mulig. Kun på disse to områdene vil vi kunne nå målet om ytterligere årlige besparelser på 50 millioner kroner. Og det er ikke mange pasienter som må bytte. Det vil gi store beløp innspart uten at det går utover pasienten, sier Hviding.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!