Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Helse Nord-direktør Lars Vorland viser til at en sammenslåing ville innebære et foretak som strekker seg over 135000 kvadratkilometer, med to sykehus og 49 kommuner, samt Svalbard. Arkivfoto: Lasse Moe

Helse Nord-direktøren: – En sentralisering ingen vil ha

– Det er en sentralisering ingen av dem som jobber her vil ha. Det bør veie tungt.

Publisert: 2019-10-31 — 15.00

Dette sier Helse Nord-direktør Lars Vorland om utredningen om sammenslåing av sykehusene i nord.

Torsdag ble rapporten offentliggjort, og den konkluderer med at en sammenslåing ikke vil styrke tilbudet til landsdelens pasienter.

– Prosjektgruppen var veldig stor og fagfolk fra begge sykehus var med, samt kommunehelsetjenesten. De er enstemmige. Også prosjektstyret, som jeg leder, støtter konklusjonen i denne rapporten. Her har det også sittet eksterne deltakere fra Helse Vest og Helse Sør Øst. Rapporten er grundig og god, sier Vorland til Dagens Medisin.

–  Den peker på ting vi har vært engstelige for også tidligere, som at UNN som universitetssykehus vil få veldig mye annet utenom det som er forskning og undervisning, og da kan man risikere å miste noe fokus.

I 2007 fikk Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø tilført to lokalsykehus, Harstad og Narvik, noe som ifølge Vorland rammet forskningen:

–  Her kan det se ut til at forskningsveksten har fått en liten knekk.

Vorland viser til at en sammenslåing ville innebære et foretak som strekker seg over 135000 kvadratkilometer, med to sykehus og 49 kommuner, samt Svalbard, i det han omtaler som en voldsomt stor og komplisert geografi.

–  Konkusjonen er at vi ikke støtter forslaget, sier Vorland, som sier han registrerer at ikke alle ser på sammenslåingen som et forslag.

Venstre har vært svært tydelige på at sammenslåingen skal gjennomføres uansett utfall av denne rapporten. Les mer her: – Splittet om utredning

– Vi forholder oss til oppdraget som Høie har gitt.

– Hva var det første du tenkte da punktet i regjeringsplattformen ble kjent?

– Jeg tenkte nettopp på universitetsfunksjonen, på bekymringen som tidligere var fremmet om Harstad og Narvik, og at jeg fryktet at den funksjonen vil bli skadelidende.

–  Har god balanse
–  Det andre jeg tenkte på var balansen i Helse Nord. Den er akkurat nå veldig god, med to foretak helt i nord, og to i sør. Den balansen ville blitt kraftig forrykket i en sammenslåing.  Og så er jeg bekymret for dette med ledelse, som også bekreftes i rapporten. Vi snakker om en sentralisering, og jeg er ikke sikker på at det er gunstig i øyeblikket. Det er en sentralisering ingen av dem som jobber her vil ha. Det bør veie tungt.

–  Har utredningen kommet fram til at man kan ha positive effekter av en sammenslåing?

–  Den viser ting vi kan gjøre uavhengig av en sammenslåing, som felles prosedyrer, som Helse Nord blir bedt om å ha større trykk på. Vi har tidligere tenkt tanken om at felles prosedyrer er bra, men nå er tiden moden for det, og det skal vi se nærmere på. Så er det en del administrative ting man kan gjøre. Dette er ting vi kan gjøre uavhengig av en sammenslåing. UNN og Finnmarkssykehuset har for øvrig alltid samarbeidet, og har hatt et godt samarbeid i denne utredningen også.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!