Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

FHI: Snusbruken øker blant tidligere ikke-røykere

Snus kan ha en rekke helseskadelige effekter for brukerne konkluderer Folkehelseinstituttet i den siste rapporten om snus.

Publisert: 2019-10-10 — 06.01
Denne artikkelen er over to år gammel.
FLERE: – Flere og flere av de som begynner å bruke snus, er primærbrukere av snus og har ikke trappet ned fra røyking, Geir Bukholm, områdedirektør for smittevern, miljø- og helse. Foto: FHI

Rapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) kommer som resultat av et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å oppdatere en tidligere rapport fra 2014.

Hele rapporten leser du her!

– Snusbruken har økt blant unge voksne de siste tiårene og særlig blant unge voksne og spesielt unge kvinner, viser rapporten.

Hovedsakelig er det tidligere røykere som snuser, men andelen ikke-røykere som har begynt å snuse, har økt i perioden 2016-2018, sammenlignet med 2004-2006.

– Det er noe vi registrerer. Flere og flere av de som begynner å bruke snus, er primærbrukere av snus og har ikke trappet ned fra røyking, sier Geir Bukholm, områdedirektør for smittevern, miljø- og helse.

Bukholm forklarer at rapporten har hatt som oppdrag å gjøre en kunnskapsoppsummering av individuell risiko ved snusbruk, og han vil derfor ikke gå inn i spørsmål om hva det kan bety at man ser en slik økning i andelen tidligere ikke-røykere.

– Markedsregulatoriske spørsmål og spørsmål knyttet til politikkutforming på dette feltet, er utenfor det oppdraget vi har besvart nå og må i tilfelle håndteres i eventuelle senere oppdrag.

 

«Sannsynligvis kreftfremkallende»
Rapporten skriver at det er sannsynlig at snusbruk øker risiko for munnhule- og bukspyttkjertelskreft, og at det er mulig man øker risiko for mage- og endetarmskreft.

FHI skriver også at det er sannsynlig man øker risiko for diabetes type 2, metabolsk sykdom og forhøyet blodtrykk.  

– Få studier
Rapporten har tatt utgangspunkt i observasjonsstudier, og oppfølgingsstudier over tid, heter det i pressemeldingen om studien.

I tillegg tar rapporten hensyn til all kunnskap om snus og innholdsstoffene i snus.

«Norge og Sverige er de eneste landene innenfor EU/EØS-området hvor det er tillatt å selge snus. Dette er årsaken til at det er få studier på snus og helserisiko, og at det dermed kan være vanskelig å trekke sikre konklusjoner basert på befolkningsstudier alene», heter det i meldingen.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!