- Forskningen vår gir håp om at det kan finnes et protein-signal i blodet som kan gi en test for tidlig diagnostikk i nær fremtid, sier Oluf Dimitri Røe. Bildet er tatt ved en tidligere kongress. Arkvivfoto. Foto:

La frem HUNT-data på lungekreft-kongress

Biomarkører i blodet kan være med på å oppdage lungekreft i tidlig stadium, ifølge Hunt-data.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

World Conference on Lung Cancer (WCLC) ble avholdt i Barcelona i starten av september.

Det ble lagt frem flere arbeider fra Norge. Et av disse var fra NTNU/Sykehuset Levanger og Universitetet på Kreta.
Førsteforfatter Olav Toai Duc Nguyen og prosjektleder Oluf Dimitri Røe presenterte sin forskning i posterform, med tittelen «Proteomics-analyser oppdager biomarkører i serum måneder til år før diagnosen ikke-småcellet lungekreft: HUNT-studien».

Høy dødelighet
Bakgrunn for studien er den høye forekomsten og høye dødeligheten av ikke-småcellet lungekreft og behovet for tidlig diagnostiske verktøy. 

Tidlig diagnose er nøkkelen for effektiv behandling og bedre overlevelse.

– I studien så vi etter proteinsignaturer i serum ved proteomikkbasert profilering av serum, samlet to måneder til fem år før lungekreft-diagnosen. Alle serumprøver i denne studien ble hentet fra HUNT-studien, sier prosjektleder Oluf Dimitri Røe til Dagens Medisin.

Både Nguyen og Røe er aktive bidragsytere ved internasjonale kongresser.

Signal i blodet
– Analysene resulterte i en signatur på tre proteiner med en AUC på 0,672 (0,515-0,748), treffsikkerhet på nesten 70 prosent, og signalveisanalyse identifiserte katekolaminbiosyntese (p = 0,00278), fenyletylamin-nedbrytning I (p = 0,00278) og LXR / RXR-aktivering (p = 0,00312) som de tre viktigste signalveiene, forklarer Røe.

Målet er følgende:

– Dette gir håp om at det kan finnes et protein-signal i blodet som kan gi en test for tidlig diagnostikk i nær fremtid, sier han.

Ved ASCO 2019 i Chicago presenterte de to forskning på en kalkulator som regner ut risiko for sykdommen kombinert med gensignatur.

I tillegg har forskerne funnet et protein-signal for småcellet lungekreft som også ble publisert ved ASCO.

Powered by Labrador CMS