Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
EASD 2019 er i gang i Barcelona. mer enn 15.000 deltakere skal de neste dagene høre siste nytt fra mer enn 1000 presentasjoner og postere Foto: Lars Broch Nilsen

Dette kommer på årets EASD

Store studier av legemidler for type 2-diabetes og hjerte- og kar-komplikasjoner knyttet til type 1-diabetes er noen av temaene som tas opp på årets europeiske diabeteskongress.

Publisert: 2019-09-16 — 15.18

BARCELONA/EASD (Dagens Medisin): Mandag går årets europeiske diabeteskongress (EASD) av stabelen i Barcelona.Det er sendt inn over 2000 vitenskapelige abstracts. 1195 av dem er plukket ut av en bredt sammensatt vitenskapelig komité til muntlig presentasjon eller posterpresentasjoner.

I tillegg vil de mer enn 15.000 deltakerne kunne høre inviterte forelesere og prisvinnere i hovedforedrag, samt brukerorganisasjoner og legemiddelindustri i en rekke ulike symposier.

Fra Norge deltar blant annet forskere fra Oslo universitetssykehus (OUS), Haukeland universitetssjukehus, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Sykehuset i Vestfold, Diabetesforbundet og Legemiddelindustriforeningen.

Fra hjerte til gener
Flere norske klinikere og forskere har kommet gjennom nåløyet med sine abstracts, og skal holde både muntlige presentasjoner og presentere forskningen sin på de mange postersesjonene gjennom de fire dagene kongressen varer. De norske ekspertene står blant annet bak nye forskningsfunn knyttet til diabetes og hjerte- og karsykdom, fedmeoperasjoner, genetisk forskning, og klinisk forskning på oppfølging av pasienter på fastlegekontorene.

Alle abstractene til konferansen er tilgjengelige her:  https://www.easd.org/

Store legemiddelstudier  
Også på årets EASD-konferanse knyttes det forventninger til presentasjoner og eventuelle nye data fra flere av de store studiene som blant annet CREDENCE, CARMELINA, CAROLINA, REWIND og PIONEER 6.  

Flere av de kardiovaskulære endepunktstudiene er lovpålagte studier som først og fremst er designet for å dokumentere at blodsukkersenkende legemidler ikke øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Så langt har disse studiene vist at denne behandlingen er trygg. Enkelte av studiene viser også at slik behandling har en forebyggende effekt mot kardiovaskulære hendelser.

Det er fortsatt knyttet forventninger til eventuelle langtidsvirkninger av den forebyggende effekten på både hjerte- og karsykdommer og nyrelidelser.

Dagens Medisin dekker den europeiske diabeteskongressen EASD 2019 hele denne uken. Følg med på dagensmedisin.no for vitenskapelige nyheter og analyse fra norske forskere som er på kongressen.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Full åpenhet om verdioverføringer

DM Arena Digital - Helseøkonomi

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!