Roar Dyrkorn (t.v.) og Harald Christian Langaas, KUPP-leder, holdt før sommeren kurs for dem som skal veilede fastlegene i forskrivning av opioider. Foto: Anne Grete Storvik

– Fastlegene ber om informasjon om opioider

– Vi roper et varsko nå – slik at vi kan forebygge, sier medisinskfaglig ansvarlig Roar Dyrkorn i KUPP.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Kunnskapsbaserte oppdateringsvisitter (KUPP) skal i høst ta for seg vanedannende medisiner.

Les også: – Leger opplever press om å forskrive vanedannende medisiner

Har man en kropp, så kjenner man den Roar Dyrkorn

–  Temaet vi velger for KUPP, er styrt av fastlegene selv, og da kom opioider og vanedannende medisiner veldig høyt opp på ønskelisten, forteller Roar Dyrkorn, prosjektleder for KUPP, allmennmedisiner og farmakolog.

 Opioid-epidemi
–  Selv om vi i Norge ikke er helt der ennå, er det en opioid-epidemi i deler av verden. Oxycodon - og tramadolbruken er mangedoblet på kort tid. Derfor roper vi et varsko nå, slik at vi kan forebygge. Det har også kommet studier som viser at langtidsbehandling med opioider for smerter som ikke er kreftrelatert er dårlig dokumentert, sier Dyrkorn.

–  De nye smertestillende medikamentene er stor sett dokumentert ved korttidsbruk. Når det for eksempel gjelder smerte i kne og rygg, er paracetamol og NSAIDs like godt ved langvarige smerter over tre måneder. Da er nedsidene også større ved bruk av opioider, som forstoppelse, avhengighet, fare for overdose, og så videre. Opioider har helt klart en plass ved akutte smerter.

  •  32 prosent av den norske befolkningen sier de har langvarige smerter, og 15 prosent av dem sier de har brukt opioider.
  •  Over 70 prosent av dem som har brukt opioider mot langvarige ikke-kreftrelaterte smerter, sier de fremdeles har sterke, eller svært sterke, smerter på tross av opioidbruken.

Som dagens Medisin skriver, har SERAF og Norsk forening for allmennmedisin bedt om en befolkningskampanje.

Det synes Dyrkorn er en god ide.

–  Og Helsedirektoratet burde være flinkere til å kjøre publikumskampanjer, mener han.

–  Det er noe med å lære folk at har man en kropp, så kjenner man den. Det finnes metoder hvor man kan lære seg å leve bedre med sine smerter – og takle dem på en annen måte enn langvarig opioidbruk.

Dyrkorn minner imidlertid om at ikke alle opioider er forskrevet av leger. I april ble det beslaglagt 184.000 tramadoltabletter på Gardermoen.

–  Og så skal vi ha respekt for at det er vanskelig å sitte overfor en pasient å forklare et nei til opioider.

Prøveprosjekt
KUPP fikk penger til første prøveprosjekt i 2015 i forbindelse med den nye legemiddelmeldingen.

–  Etter hvert kom vi med på statsbudsjettet 2018 og 2019, med tre millioner hvert av årene, sier han.

– Med disse midlene klarer vi å besøke 1500–2000 fastleger per kampanje. Norsk forening for allmennmedisin (NFA) har bedt Helse- og omsorgsdepartementet om at alle fastleger skal få dette tilbudet, så vi håper stadig på å kunne utvide det.

Dyrkorn viser til at i en evaluering gjort av fastlegen selv, sier 90 prosent av fastlegene at KUPP er godt egnet til faglig oppdatering med produsentuavhengig legemiddelinformasjon.

Powered by Labrador CMS