VIL HA MATFELLESSKAP: - Vi har mistet noe av fellesskapet rundt mat fordi vi har gjort mat så vanskelig, og dette må vi ta tilbake igjen, sier matminister Olaug Bollestad. Foto: Målfrid Bordvik

– Mat trenger ikke være sykt vanskelig

Mat handler om mer enn kalorier, næringsstoffer og flate mager, sier matminister Olaug Bollestad, som slår et slag for «vanlig mat».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

«Når ble mat så sykt vanskelig?», var teamet da Opplysningskontoret for meieriprodukter inviterte til debatt i Arendal mandag.

– Vi har startet kampanjen «vanlig mat er bra nok» fordi vi ønsker at folk skal senke skuldrene og gå til matbordet med glede. Vi ser at kosthold til tider gjøres unødvendig komplisert, det er mange stemmer der ute som mener ulike ting og summen der ute skaper usikkerhet, skam, bekymring og dårlig samvittighet, sier Ida Berg Hauge, leder for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no).

En fersk undersøkelse underbygger at mat er vanskeligere enn før. I undersøkelsen fra Norstat, som er gjennomført på vegne av Melk.no, sier halvparten av unge kvinner mellom 18 og 29 år at de tar særlige hensyn når de spiser. I hele befolkningen er andelen 33 prosent, som er en stor økning sammenlignet med tall fra fem år tilbake.  

– Bekymret
– Det stadig økende søkelyset på intoleranser, plager, dietter og generell støy rundt mat er noe jeg er tror mange av oss har lagt merke til. Vi er bekymret for en tendens der mat og kosthold stadig oftere blir forbundet med forvirring og frykt, snarere enn matglede, sier Hauge.

Hun viser til at sosiale medier drukner i kostholdstips fra selverklærte eksperter og influencere som fronter ekstreme dietter og som ofte oppfordrer til å kutte ut helt vanlige matvarer som brød og melk. Også tradisjonelle medier bør være mer bevisst sin dekning av kosthold, mener Hauge.

– Vi har mistet noe
Budskapet fra mat- og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) er at mat er så mye mer enn kostholdsregler og kostholdsråd.

– Et sunt og variert kosthold er viktig og nyttig, og det er sunt med opplysninger og kunnskap. Men fellesskap er også viktig for psyken og helheten vår. Vi har mistet noe av dette fordi vi har gjort mat så vanskelig, og dette må vi ta tilbake igjen. Norsk, vanlig mat har stor betydning og er mer enn flate mager, sier Bollestad.

Martine Halvorsen (21) er blogger og influencer som bruker sin stemme til å fronte det normale.

– Jeg får daglig meldinger fra unge jenter som ikke tør å bade, kle seg i bikini eller spise is. De har et dårlig forhold til mat. Jeg blir selv forvirret. Hvorfor og når ble mat så sykt vanskelig?, spør Halvorsen, som mener vi alle har et ansvar for å la mat være normalt.

Kritiserer myndighetsråd
Heller ikke ernæringsekspertene i debattpanelet kunne enes i hva som er løsningen. Birger Svihus, professor ved NMBU, mener kostholdsrådene fra Helsedirektoratet er for firkantede.

– Rådene blir for dogmatiske med «ja og nei»-mat, som dessverre bidrar litt til den negative atmosfæren rundt mat. Rådene har for mye medisinsk fokus, sier Svihus.

PANELET: Birger Svihus, Silje Steinsbekk, Linda Granlund, Berit Nordstrand og Ida Berg Hauge. Foto: Målfrid Bordvik

– Denne uenigheten er et eksempel på at vi gjør det for vanskelig. Kunnskap er sammensatt og komplekst, men i folkehelseperspektiv må vi tørre å være litt unyansert. Det er prisen man betaler for et tydelig budskap, for eksempel fem om dagen, mener Silje Steinsbekk, professor og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved NTNU.  

Vil ha slutt på nedsnakk
Også Berit Nordstrand, lege og forfatter, vil ha mindre faglig diskusjon og er mer opptatt av hvordan man kan nå ut til barn og unge med gode kostholdsråd. Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, innrømmer at de ikke lykkes godt nok med dette i dag.

Ekspertene er helt på det linje når det gjelder at «vanlig mat er bra nok».

– At det er trendy å kjøre glutenfritt bekymrer meg, det kan faktisk føre til allergi, sier Nordstrand.

– Vi må slutte å snakke ned maten. Jeg er ikke imot noe, ikke engang vanlig sukker. Det er ikke farlig, man må bare ikke spise for mye, sier Svihus.

Powered by Labrador CMS