Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
NY STUDIE: En internasjonal studie antyder at anoreksi i det minste delvis er en metabolsk lidelse, og ikke rent psykisk lidelse som tidligere antatt. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Ny genetikkstudie viser at anoreksi er mer enn en psykisk sykdom

En stor genetikk-studie viser at anoreksi er mer enn en psykisk sykdom. Internasjonal forskergruppe kobler sykdommen til endret metabolisme.

Publisert: 2019-08-02 — 12.39
Denne artikkelen er over to år gammel.

I en ny stor studie, som nylig er publisert i Nature Genetics, har en internasjonal forskergruppe funnet åtte genvarianter som kan kobles til den alvorlige sykdommen anoreksi. Studien viser at anoreksi ikke bare er en psykisk lidelse, men at den ser ut til å være knyttet til endret metabolisme, altså forbrenning.  

Det melder Karolinska Institutet i en pressemelding. Det svenske universitetet har bidratt i forskningen sammen med en internasjonal gruppe med flere enn 100 forskere.

17.000 personer
– Så langt har vi fokusert på de psykologiske aspektene ved anoreksi, som pasientens søker etter å være slank. Men resultatene våre viser tydelig at vi også bør ta hensyn til metabolisme for å forstå hvorfor mennesker med anoreksi, selv etter ernæringsmessig behandling, ofte går ned i farlig lav kroppsvekt. At rollen til stoffskifte ikke har blitt tatt hensyn til, kan ha bidratt til de dårlige behandlingsresultatene for denne sykdommen sier Cynthia Bulik, professor ved Institutt for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Instiutet, og leder av studien.

Denne studien er et argument i at det er biologiske faktorer som man ikke har vært klar over
Øyvind Rø, professor

Anoreksi er en sykdom preget av farlig undervekt, sterk frykt for vektøkning og manglende innsikt i hvor alvorlig undervekten er. Anoreksi har den høyeste dødeligheten av alle psykiatriske lidelser, ifølge det amerikanske senteret for spiseforstyrrelser.

I studien har forskerne gjennomført helgenom-undersøkelser på nær 17.000 personer med anoreksi, samt 55.000 kontrollpersoner fra totalt 17 land i tre verdensdeler. Dataene er samlet inn gjennom Anorexia Nervosa Genetics Initiative (ANGI) og det internasjonale konsortiet for psykiatrisk genomik.

Fysisk aktivitet-gen
Utover åtte genvarianter som var vanligere ved anoreksi, fant forskerne at den genetiske risikoen for anoreksi overlapper den genetiske risikoen for andre psykiske lidelser som tvangslidelser, depresjon og schizofreni. Dette var til en viss grad forventet, men forskerne ble mer overrasket over at den genetiske risikoen for anoreksi også overlapper med genetisk tilbøyelighet for høy fysisk aktivitet. Dette kan forklare at personer med anoreksi har en tendens til å være veldig fysisk aktive til tross for et begrenset næringsinntak.

Avvikende metabolisme hos pasienter med anoreksi anses ofte å skyldes sult, men de nye resultatene viser at avvikende metabolisme kan ha genetiske årsaker og dermed også bidra til utviklingen av sykdommen, ifølge forskerne.

– Anoreksi kan være en «metabolsk psykiatrisk sykdom», og det er viktig å ta hensyn til både metabolske og psykologiske faktorer når man søker nye behandlingsmetoder for denne potensielt dødelige sykdommen, sier Mikael Landén, professor ved Institutt for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Instituttet og ansvarlig for den svenske delen av studien.

EKSPERT: Øyvind Rø, forskningsleder ved Regional kompetansetjeneste for spiseforstyrrelser (RASP) ved Oslo universitetssykehus.

– Interessante funn
Øyvind Rø er forskningsleder ved Regional kompetansetjeneste for spiseforstyrrelser (RASP) ved Oslo universitetssykehus. Han synes funnene i studien er interessante.

– Dette med genetiske komponenter ved anoreksi har vært kjent i lang tid, men det er veldig interessant at det er påvist spesifikke sammenhenger med andre faktorer. Det pågår en diskusjon om hvorvidt anoreksi er en biologisk eller psykologisk lidelse. Denne studien er et argument i at det er biologiske faktorer som man ikke har vært klar over, sier Rø, som også er professor ved Universitetet i Oslo.

Undersøker gener til norske pasienter
Forskningsgruppen han leder gikk nylig i gang med et prosjekt for å samle inn genmateriale fra norske pasienter med anoreksi (EDGE-studien), i samarbeid med forskeren Cynthia Bulik.

– Jo flere personer som kommer inn i genetiske studier, desto flere genetiske assosiasjoner vil man se, sier Rø.

Rø understreker at anoreksi-pasienter er like forskjellige som alle andre pasienter.

– Gener gir sårbarhet for ulike lidelser, samtidig som ulike miljømessige påvirkninger kan påvirke sykdomsforløpet. Det finnes trolig undergrupper av anoreksi-lidelser, og mange har også tilleggslidelser som gjør dette til en kompleks tilstand, sier han.

Studien ble finansiert av Klarman Family Foundation, USAs National Institute of Mental Health, Storbritannias National Institute of Health Research og Foundation of Hope Foundation i Raleigh, North Carolina.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!