GLEDELIG: – Dette er et markant og gledelig fremskritt for en gruppe som virkelig trenger bedret behandling, sier lege Halfdan Sørbye om den nye studien. Foto: Vidar Sandnes

Nye funn for tarmkreft-medisiner: – Markant fremskritt

En ny studie viser at kombinasjonsbehandling med antistoff kan forbedre overlevelsen hos pasienter med uhelbredelig tykk- og endetarmskreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Dette er veldig imponerende tall, sier onkolog Halfdan Sørbye ved Haukeland universitetssjukehus og leder for Ekspertpanelet.

Funn fra fase tre-studien BEACON CRC ble denne helgen lagt frem på ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancer 2019 i Barcelona og publisert i Annals of Oncology.

665 pasienter med tykk- og endetarmskreft og genmutasjonen BRAF V600E har deltatt i studien, som sammenlignet dagens standardbehandling med kombinasjonsbehandling med flere legemidler.  

– Pasientgruppen med BRAF-mutasjon utgjør rundt 15 til 20 prosent av pasientene, og er den gruppen det går desidert dårligst med, sier Sørbye, som forklarer at pasientene har kort forventet levetid og at sykdomsutviklingen kan gå svært raskt.

– Mange av pasientene rekker ikke å få cellegift før de dør og de har som regel begrenset nytte av tradisjonell cellegift. Vi har lenge ønsket oss en spesifikk behandling for disse pasientene.

Nesten doblet overlevelsesrate

I studien, som også inkluderer norske pasienter, fikk pasientene enten standardbehandling, dobbeltbehandling med legemidlene encorafenib og cetuximab, eller trippelbehandling med encorafenib, binimetinib og cetuximab. Pasientene i studien fikk behandlingen i andrelinje eller senere.

– Vi ser en betydelig økt innskrumpning av tumor og nesten en dobling av overlevelsesen, sammenlignet med standardbehandlingen, sier Sørbye.

Median overall survival var 9 måneder for trippelterapi og 5,4 måneder for standardbehandling. Behandlingen ble godt tolerert av pasientene.

– Dette er et markant og gledelig fremskritt for en gruppe som virkelig trenger bedret behandling.

Tror det blir ny standardbehandling

Sørbye mener at dataene er gode nok til at behandlingen kan innføres.

– Slik jeg leser det vil dette bli en ny standardbehandling, men i andrelinje, siden det er dette vi har data på.

Sørbye oppgir at det har vært stor forventning knyttet til dataene, som forskerne akkurat ikke rakk å få klare til den store ASCO-konferansen i Chicago i juni.

– Dette er etterlengtede data.

Han ser også frem til å se data på langtidsoverlevelsen.

– Det vil være interessant å se om det er en mindre gruppe av pasientene som har en langvarig effekt.

– Interessant å se på dobbeltbehandling

Studien viser median overall survival på 8,4 måneder for dobbelterapi, med et konfidensintervall fra 7,5-11. Det vil si et overlappende intervall med median overall survival for trippelterapi.

– MEK-hemmere har en del bivirkninger, så det vil være interessant å se om det kan være nok med dobbeltbehandling. Det vil jo også sannsynligvis bli et kostnadsspørsmål, men her må man nok se nærmere på data for undergruppene.

Oppgitte interessekonflikter: Halfdan Sørbye oppgir at han de siste fem årene har vært konsulent for Novartis, Pfizer, Keocyt og AstraZeneca. Sørbye har mottatt foredragshonorar fra Novartis, Roche, Amgen, Ipsen, Merck, Shire og Celgene, og forskningsmidler fra Novartis, Amgen og Ipsen.

Saken er rettet. I en tidligere versjon av saken sto det at studien måler "median overall survival-rate". Det riktige er "median overall survival".

Powered by Labrador CMS