Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
UTVIDER DEFINISJON: Flere vil inkluderes i definisjonen for en sjelden diagnose med endringen som Helse- og omsorgsdepartementet nå går inn for. På bildet: Helseminister Bent Høie. Foto: Lasse Moe

Ny definisjon for sjeldne diagnoser på plass

Nå skal en sjelden diagnose defineres som en diagnose som færre enn en av 2000 innbyggere har.

Publisert: 2019-07-08 — 09.49

Det betyr at den norske definisjonen på en sjelden diagnose utvides fra færre enn 1 av 10.000 til færre enn 1 av 2.000 innbyggere. 

Dagens Medisin skrev tidligere i år om at arbeidet med en nasjonal strategi for sjeldne diagnoser skulle ha vært ferdig i desember 2018, men ble utsatt for å vente på et lignende arbeid i Sverige.

Nå er utredningen klar og etter en vurdering anbefaler Helsedirektoratet en lik definisjon i Norge som i EU-landene. Departementet støtter forslaget. Det fremgår i et brev fra Helse- og omsorgsdepartementet til Helsedirektoratet.

– Helsedirektoratets vurdering er at endring av definisjonen vil ha positive konsekvenser for mennesker med sjeldne diagnoser. Definisjonen vil legge til rette for internasjonalt samarbeid og muligheter for deltakelse i avansert utvikling av diagnostikk og behandling. Endret definisjon kan også lette arbeidet med kunnskapsinnhenting, statistikk og forskning om sjeldne tilstander, fordi sammenlikningsgrunnlaget blir det samme som i andre europeiske land, skriver Helse- og omsorgsdepartementet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Helen Dahl-Hansen 08.07.2019 12.44.48

  Sykepleier

  Dere skriver: "Det betyr at den norske definisjonen på en sjelden diagnose utvides fra færre enn 1 av 10.000 til færre enn 1 av 2.000 innbyggere." Dere mente vel å skrive "færre enn 1 av 1.000 til færre enn 1 av 2.000 innbyggere."

 • Ståle Tvete Vollan 08.07.2019 13.50.53

  Kommunikasjonsrådgiver

  Det sies at Norge utvider definisjonen ja, fordi en på ti tusen betyr ca 500 mennesker som kan ha diagnosen. Når det nå ble en på to tusen snakker vi at grensa går på drøye 2500 mennesker i Norge. Kanskje blir det klarere her? Noen sier også at vi går fra 100 mennesker med diagnose per million innbyggere, til maks 500 personer med diagnose for hver million i Norge. Se: https://helsenorge.no/sjeldne-diagnoser/hva-er-en-sjelden-diagnose vennlig hilsen Ståle Tvete Vollan, kommunikasjonsrådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser.

 • Helen Dahl-Hansen 08.07.2019 14.40.16

  Sykepleier

  Ja, jeg forstår nå at det var jeg som rota. Tusen takk for svar.

Nyheter fra startsiden

Full åpenhet om verdioverføringer

DM Arena Digital - Helseøkonomi

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!